Vitamín C je jednou z najobľúbenejších a najvyužívanejších ingrediencií v starostlivosti o pokožku. Je to ingrediencia, ktorá pokožku chráni a obnovuje. Avšak nie všetky séra s vitamínom C sú rovnako efektívne, navyše nevhodné zloženie, zlé balenie alebo aplikácia ho môžu znehodnotiť. Takže predtým než sa vrhnete na nákup, prečítajte si týchto 7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o sérach s vitamínom C.
01

Existujú viaceré formy vitamínu C

Väčšina foriem vitamínu C má rovnaké účinky (bojuje s hyperpigmentáciou, chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi atď.), avšak niektoré typy majú benefitov viac alebo sú ich účinky hlbšie preskúmané. Najznámejšie formy vitamínu C sú:

  • L-ascorbic acid je najviac preštudovaná forma vitamínu C a obvykle je aj najsilnejšia (avšak na citlivej pleti môže vyvolať podráždenie).
  • Tetrahexyldecyl ascorbate je rozpustný v tukoch, čo znamená, že dokáže účinne preniknúť hlboko do pleti.
  • Magnesium ascorbyl phosphate môže pomôcť hydratovať suchú pokožku a zabrániť unikaniu vlhkosti z pleti.
  • Sodium ascorbyl phosphate má obvykle neutrálne pH, vďaka čomu je jemný aj k citlivej pleti, pričom tiež bojuje s akné.
02

Je jednou z ingrediencií, ktoré naozaj pomáhajú vyhladiť menšie vrásky

Veľa produktov má nálepku “anti-aging” či “omladzujúci”, avšak pokiaľ v zozname ingrediencií nefigurujú účinné látky (ako napríklad retinoidy alebo spomínaný vitamín C) žiadne omladenie sa nekoná. 

Starostlivosť o pleť
Zdroj: Canva.com
03

Ochraňuje pokožku

Vitamín C je antioxidant - bojuje proti voľným radikálom, ktoré sa dostávajú do pokožky, čím ju chráni pred ich negatívnymi vplyvmi. Voľným radikálom sa nedá vyhnúť - dostávajú sa do pokožky zo slnečného žiarenia, znečistenia či dokonca z nášho vlastného tela - môžeme ich však neutralizovať vitamínom C.

04

Mal by byť umiestnený v prvých krokoch skincare rutiny

Vitamín C sa potrebuje dostať čo najbližšie k pokožke, čo znamená, že ak ho aplikujete až po XY sérach, nebude taký účinný ako keď ho aplikujete ako prvý.

05

Bojuje s tmavými fľakmi

Vitamín C nielenže bojuje s hyperpigmentáciou, on jej zabraňuje. Tým, že bráni tmavnutiu buniek, slúži ako prevencia pred vznikom pigmentových škvŕn.

hyperpigmentácia
Zdroj: Canva.com
06

Musí byť zabalený v správnom obale

Aj keď to znie zvláštne, je to tak. Dalo by sa povedať, že vitamín C je krehký. Aj jeho najstabilnejšie formy môžu rýchlo zoxidovať a stať sa neúčinnými, ak sú vystavené slnečnému žiareniu. Z toho dôvodu by mal byť vitamín C umiestnený v uzavretej nádobe s pumpičkou alebo v nepriehľadnej či tónovanej sklenej fľaštičke. Taktiež by ste ho mali skladovať na tmavom mieste, aby nebol zbytočne vystavený slnečnému žiareniu.

07

Účinky sa môžu dostaviť relatívne rýchlo

Hoci výsledky sa líšia od typu pokožky, zloženia a frekvencie aplikácie, podľa niektorých štúdií môže sérum s vitamínom C v koncentrácii 10 - 20 % upokojiť začervenanie už v priebehu pár týždňov a zosvetliť hyperpigmentácie do troch mesiacov. Dôležité je však zapamätať si, že vitamín C nie je jednorazová záležitosť - pre dosiahnutie želaných efektov je potrebné využívať ho dlhodobo a pravidelne.

účinky vitamínu C
Zdroj: Canva.com

Zhrnutie

  1. Existujú viaceré formy vitamínu C.
  2. Pomáha vyhladiť vrásky.
  3. Ochraňuje pokožku.
  4. Mal by sa nachádzať v prvých krokoch vašej skincare rutiny.
  5. Bojuje s hyperpigmentáciou.
  6. Musí mať správny obal.
  7. Účinky sa môžu dostaviť pomerne rýchlo.
Zdroje:
Heathline.com
Self.com
Verywellhealth.com