Na Slovensku pomerne novinka, avšak v zahraničí je táto kozmetická procedúra čoraz populárnejšia. Vyskúšalo ju viacero celebrít, medzi nimi napríklad Kim Kardashian.
V stručnosti môžeme povedať, že Vampire Facial je využitie vlastnej krvi v kombinácii s kmeňovými bunkami a kyselinou hyalurónovou pre krásnu a hebkú pokožku.

Na čo sa Vampire Facial využíva?

Mnoho ľudí tvrdí, že Vampire Facial je podobný ako mikroneedling. Prečo? Takisto pomáha zmierniť prejavy starnutia, jazvy po akné či niektoré hyperpigmentácie. (Zdroj) Avšak vďaka technológii, ktorá sa pri Vampire Facial používa (PRP) je táto procedúra ešte účinnejšia a žiadané výsledky dosiahnete skôr než pri klasickom mikroneedlingu.

Čo je PRP?

Keď je klientova krv umiestnená v centrifúge, separuje sa na červené krvinky, krvné doštičky a krvnú plazmu.  Rastové faktory v krvných doštičkách fungujú ako bunkové stimulátory a zabezpečujú obnovu poškodených buniek. Plazma, v ktorej sa zachová vysoké percento krvných doštičiek - PRP -  hojí a regeneruje.
Výsledky po vampire facial
Zdroj: Columbiaskinclinic.com

Ako Vampire Facial prebieha?

V prvom rade vám na kozmetickej klinike odoberú krv, ktorú umiestnia do centrifúgy pre spomínané oddelenie jej jednotlivých zložiek. V tomto bode záleží od konkrétneho poskytovateľa procedúry, nakoľko môže pokračovať rôznymi spôsobmi. Buď aplikuje PRP samostatne alebo sa rozhodne skombinovať ho s inými technikami.

Keď sa plazma bohatá na krvné doštičky neinvazívnym spôsobom (špeciálnym injektorom) znova zavedie do pokožky, stimuluje sa premena buniek a následne sa zvýši produkcia kolagénu a elastínu, aby bola pleť pružnejšia, napnutejšia a hladšia.

Ak ste na internete po hľadaní slovného spojenia “Vampire Facial” objavili tváre pokryté krvou, neľakajte sa. Tento čudesný výzor súvisí s aplikáciou krvi, no pokiaľ poskytovateľ využíva lokálne anestetiká, bolestivosť procedúry je minimálna.

Po zákroku môže byť pleť začervenaná či mierne podráždená. Je dôležité, aby istý čas nebola pleť zaťažovaná, vystavovaná agresívnym prípravkom a mala by byť chránená pred slnečným žiarením.

Ako prebieha vampire facial
Zdroj: Canva.com

Zhrnutie

  • Vampire Facial je kozmetická procedúra využívajúce vlastnú krv.
  • Pomáha zmierniť prejavy starnutia, jazvy po akné či niektoré hyperpigmentácie.
  • PRP je plazma bohatá na krvné doštičky.
  • Výsledkom Vampire Facial je hebká a obnovená pokožka.
Zdroje:
Healthline.com
Pubmed.gov
Independent.co.uk