Pravdepodobne ste už počuli o peptidoch a ich anti-aging, hydratačných a obnovujúcich vlastnostiach, ale premýšľali ste nad tým, čo tie peptidy vlastne sú, a ako fungujú?

Čo sú peptidy?

Peptidy sú tvorené aminokyselinami, ktoré sú vlastne stavebnými jednotkami v našom tele. (Zdroj) Podieľajú na stavbe molekúl v bunkách a sú nevyhnutné pre ich zdravé fungovanie v orgánoch a žľazách organizmu. (Zdroj) Bez nich by sme napríklad mali vrásky, krehké nechty či suché vlasy náchylné na poškodenie. Peptidy slúžia ako stavebné bloky nielen pre kolagén, ale tiež pre elastínové vlákna. Tieto vlákna prispievajú k pevnosti a pružnosti tkaniva. (Zdroj) Viacero výskumov peptidov potvrdilo, že vďaka nim je koža pevnejšia, jemnejšia a hydratovaná.

Benefity peptidov

Stimulujú produkciu kolagénu - peptidy majú schopnosť signalizovať telu, že je nutné zväčšiť produkciu kolagénu, vďaka čomu bude pleť obnovená a spevnená.

Redukujú vrásky - pomáhajú obnoviť tvorbu kolagénu v pleti, čím si pleť môže zachovať svoju mladistvosť a  pevnosť.

Posilňujú ochrannú bariéru a zmierňujú zápal - ich aplikáciou na tvár tiež posilňujete celkovú štruktúru kože, čiže aj jej ochrannú bariéru a pomáhate obnovovať narušené časti kože.

Pomáhajú s hydratáciou - vďaka tomu, že peptidy stimulujú tvorbu kolagénu, napomáhajú aj lepšej hydratácii pleti.

peptidy
Zdroj: Canva.com

Ako teda peptidy fungujú?

Ak sú teda už v tele prítomné peptidy, prečo ich potrebujeme ešte aj v kozmetike? Odpoveďou je podľa odborníkov starnutie. Časom sa totiž procesy v pokožke spomaľujú a produkcia kolagénu sa znižuje, čo má za následok vznik vrások, stratu pevnosti a celkové vädnutie pleti.

Avšak nahádzať na tvár čokoľvek s peptidmi vám nemusí zaručene priniesť výsledky. Ich fungovanie je trochu zložitejšie.

Telo vidí peptidy ako “signál”, že niekde je rana, ktorú je potrebné zahojiť, vďaka čomu začne v danom mieste telo produkovať viac kolagénu. To znamená, že ak máte zranený členok, peptidy začnú signalizovať telu, aby sa sústredilo na zahojenie tejto rany. Ak vaša pokožka začína predčasne starnúť, tieto peptidy môžu zabezpečiť, že telo bude produkovať viac kolagénu či dokonca kyseliny hyalurónovej, vďaka čomu bude pleť znovu napnutá a kožná bariéra obnovená.

Keď teda začnete používať exogénne peptidy na pokožku vo forme krému alebo séra, prinúti to pokožku myslieť si, že niekde došlo k zraneniu a stimuluje ju k procesom na zvýšenie kolagénu, čo má v konečnom dôsledku dopad na mladistvý vzhľad pokožky, jej pevnosť a odolnosť.

Avšak, keď sa jedná o starostlivosť o pleť, nie všetky peptidy fungujú rovnako. Aj keď existujú stovky peptidov, niektoré typy sú účinnejšie ako iné. Napríklad, nosné peptidy dodávajú pokožke stopové minerály, čím pomáhajú tvorbe kolagénu, zatiaľ čo peptidy inhibujúce enzýmy pôsobia na spomalenie prirodzeného odbúravania kolagénu v koži. Signálne peptidy odosielajú správy do rôznych častí pokožky na podporu kolagénu, elastínu a ďalších bielkovín, ale peptidy neurotransmitery zase blokujú uvoľňovanie chemikálií, ktoré spôsobujú kontrakciu svalov, vďaka čomu vyhladzujú vrásky.

Sérum s peptidmi
Zdroj: Canva.com

Ako si vybrať produkt s peptidmi

Nájsť ten správny produkt s peptidmi môže chvíľu trvať. Pri výbere sa sústreďte najmä na formuláciu, stabilitu ingrediencií a ich schopnosti penetrovať kožnú bariéru.

Taktiež sa skôr odporúča zvoliť produkt, ktorý sa z pokožky hneď nezmýva. To znamená, že namiesto peptidového čistiaceho gélu siahnete po kréme alebo sére, ktoré sú na pleti dlhší času, vďaka čomu preniknú hlbšie. Výborné je taktiež siahnuť po produkte s peptidmi medi, ktoré nielen pomáhajú kolagén vytvárať, ale ho aj udržiavať. Taktiež sa oplatí pohľadať produkty, ktoré okrem peptidov obsahujú aj niacinamide, vitamín C a antioxidanty.

Produkty s peptidmi

The Ordinary Buffet sérum

The Ordinary Buffet + Copper Peptides 1%

Sérum od známej a cenovo dostupnej značky The Ordinary sa skladá z prospešných peptidov a ingrediencií (glycerín, kyselina hyalurónová), ktoré pokožku hydratujú, obnovujú poškodenú textúru a vyrovnávajú tón pleti. Je bez parfumácie či alkoholu.

Dulcia Exclusive spevňujúci krém

Dulcia Exclusive spevňujúci krém

Ľahký krém (dostupný v dennej aj nočnej verzii) od slovenskej značky Dulcia. Má prirodzene spevňujúci a vyhladzujúci účinok, podporuje pružnosť a odolnosť pokožky. Obzvlášť sa hodí pre zrelý typ pleti.

The Inkey List Peptide Moisturizer

The Inkey List Peptide Moisturizer

Vyživujúci hydratačný krém, ktorý vyrovnáva farebný tón pleti, spevňuje pokožku, podporuje tvorbu kolagénu v pleti a bojuje so známkami starnutia.

Zdroje:
Reconvel.com
Protein.sk
Medicalnewstoday.com
Webmd.com
Lakrem.sk
Dulcia.sk
Theinkeylist.com