Hoci názov tejto procedúry môže byť pre ľudí, ktorí s ňou nie sú oboznámení vcelku strašidelný, microneedling alebo vpichovanie do kože, je vo svete veľmi populárnou procedúrou pre obnovu povrchu pokožky. Tiež sa bežne označuje ako kolagénová indukčná terapia a ukazuje sa, že je veľmi užitočná pre svoje schopnosti zlepšovať vzhľad jemných vrások, jaziev po akné a celkový vzhľad pokožky.

Podľa štúdie, pri pravidelnom podstupovaní tejto procedúry sa výrazne zlepšuje produkcia kolagénu a elastínu v pokožke, čo má za následok mladistvý vzhľad pleti. Pri microneedlingu je však dôležité skutočne poznať správne postupy a starostlivosť o pokožku pred i po procedúre.

Čo ten microneedling teda je?

Jedná sa o kozmetický zákrok, ktorý zahŕňa opakované prepichnutie pokožky drobnými sterilnými ihlami, ktorého cieľom je podpora mikrocirkulácie a prirodzených procesov tvorby kolagénu a regenerácie pokožky. (Zdroj)

Počas procedúry sa teda mikroihličkovaním vytvárajú veľmi kontrolované rany, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu a elastínu, pretože koža sa po poranení sama opravuje. Nové, zdravé tkanivo obklopuje zranenú oblasť a omladzuje pokožku.

Ďalšou obrovskou výhodou mikroihličkovania je fakt, že ďalšie aktívne látky (obsiahnuté v sérach, maskách, krémoch, atď.) môžu účinnejšie preniknúť hlbšie do pokožky. Vďaka týmto vlastnostiam je mikroihličkovanie vynikajúcou liečbou pre starnúcu a pokožku s hyperpigmentáciou.

Microneedling je vhodnou liečbou melazmy (tmavých škvŕn), nakoľko sa pri tejto procedúre nevyužíva žiadne teplo, ktoré by daný stav mohlo zhoršiť.

Benefity microneedlingu v kocke:

  • stimulácia tvorby kolagénu a elastínu
  • hlbšie vstrebávanie aktívnych zložiek v krémoch a sérach
  • zmiernenie jaziev po akné a hyperpigmentácie
  • je nealergénny
  • vhodný pre všetky typy pokožky
  • bezpečné na použitie na pokožke hlavy, okolo očí, úst
Obrázok: mikroihličkovanie
Zdroj: Canva.com

Čo treba mať na pamäti?

Mikroihličkovanie je stále obľúbenejšie, pretože klienti hľadajú cenovo výhodnejšie alternatívy na obnovu povrchu pokožky. Ale ako pri každom procese resurfacingu, pred zavedením liečby je potrebné absolvovať riadne školenie a myslieť na predbežné opatrenia.

Niektorí profesionáli vpichujú ihly hlbšie než pri klasickom microneedlingu, čím dokážu výraznejšie pomôcť napríklad s jazvami po akné, avšak tu si treba dávať veľmi veľký pozor. Vpichovanie do hlbších vrstiev bez dohľadu lekára či naozaj skúseného profesionála môže spôsobiť výrazné poškodenie, ktoré sa často prirovnáva k popáleninám. 

Pri mikroihličkovaní je cieľom kontrolované zranenie. Je dôležité dávať pozor, aby sa pokožka nedostala do stavu krvácania, ale rany radšej držať na povrchovej úrovni. Je pravidlom, že klienti sa musia pár týždňov pred zákrokom vyhýbať ošetreniu voskom alebo iným procedúram. Tých sa tiež treba vyhýbať po ošetrení, kým sa pokožka po mikroihličkovaní úplne nezahojí.

Obrázok: microneedling
Zdroj: Canva.com

Čo robiť PO mikroihličkovaní?

Po ošetrení sa u klientov môže objaviť začervenanie a mierny opuch, ktoré sa zvyčajne stratia v priebehu niekoľkých hodín. Koža môže byť mierne ružová až 48 hodín po zákroku, ale tieto zápalové výsledky sú normálnou reakciou, pretože pokožka sa sama opravuje. To však tiež znamená, že je potrebná správna starostlivosť:

  • Používanie produktov s kyselinou hyalurónovou a peptidmi pomôže pleti upokojiť sa.
  • Každodenné nosenie ochranného opaľovacieho krému je kľúčové pre ochranu pokožky a prevencii starnutia pokožky nielen po tejto procedúre.

Zdroje:
Webmd.com
Eucerin.sk
Medicalnewstoday.com