Jahody sa vďaka svojej silnej červenej farbe a tvaru ktorý symbolizuje srdce stali symbolom Venuše – rímskej bohyne lásky. Vo Francúzsku dokonca podľa tradície servírovali mladomanželom jahodovú polievku a dokonca francúzska šľachtičná Madame Tallien, známa tiež ako Thérésa Cabarrus, ktorá bola vplyvnou postavou počas Francúzskej revolúcie sa vraj kúpala v jahodovej šťave.  Čo bolo v tej dobe spájané s extravagantným a luxusným životným štýlom. Dobrá správa je, že kúsok tohto si v tejto dobe vieme dopriať aj v našich domácnostiach v rôznych podobách a tak rozvinúť účinky profesionálneho ošetrenia francúzskou značkou SOTHYS. Kombinácia jahody a bazalky tak môže ponúknuť synergické účinky, ktoré zvýraznia výhody oboch ingrediencií a prinesú pokožke ďalšie prospešné vlastnosti.

Kombinácia jahody a bazalky tak môže ponúknuť synergické účinky, ktoré zvýraznia výhody oboch ingrediencií a prinesú pokožke ďalšie prospešné vlastnosti.
Zdroj obrázku: Canva.com, vlastný zdroj

Jahody majú na pokožku výrazný vplyv, pretože obsahujú rôzne živiny a antioxidanty, ktoré môžu prispievať k zdraviu pleti. Niektoré z prínosov jahôd pre pleť zahŕňajú:

  • Vitamín C: jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý udržuje pleť pružnú a pevnú. Vitamín C tiež pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi a podporuje jej zdravý vzhľad.
  • Antioxidanty: jahody obsahujú rôzne antioxidanty, ako sú flavonoidy a polyfenoly, ktoré pomáhajú bojovať proti starnutiu pokožky a chránia ju pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a environmentálnych toxínov.
  • Hydratácia: vysoký obsah vody v jahodách pomáha udržiavať pokožku hydratovanú, čo je kľúčové pre zachovanie jej pružnosti a zdravého vzhľadu.
  • Zníženie zápalu: niektoré zložky jahôd majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenie a začervenanie pokožky.
  • Exfoliácia: kyselina voľná v jahodách, známa ako kyselina salicylová, môže pomôcť odstraňovať odumreté bunky kože a upchávanie pórov, čo vedie k jasnejšej a zdravšej pleti.

Avšak, je dôležité mať na pamäti, že každá pleť reaguje individuálne a niektoré zložky v potravinách môžu u niektorých ľudí vyvolať alergie alebo podráždenie.

Bazalka má niektoré vlastnosti, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na našu pokožku:

  • Antioxidanty: bazalka obsahuje antioxidanty, ako je kyselina kávová a polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tieto látky môžu pomôcť spomaliť proces starnutia pokožky a udržiavať ju zdravú.
  • Protizápalové vlastnosti: niektoré zložky bazalky majú protizápalové účinky, čo môže byť užitočné pri zmiernení zápalu a podráždenia pokožky. To môže pomôcť pri liečbe akné, ekzémov a iných kožných ochorení.
  • Vitamíny a minerály: bazalka obsahuje vitamíny A a K, ako aj minerály ako vápnik a železo, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky. Tieto živiny môžu pomôcť udržiavať pokožku hydratovanú, jemnú a pružnú.
  • Antibakteriálne vlastnosti: niektoré zložky bazalky majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť bojovať proti baktériám a mikróbom, čo znižuje riziko vzniku akné a ďalších kožných infekcií.
  • Exfoliačné vlastnosti: obsahujúca kyselina salicylová môže pomôcť odstraňovať odumreté bunky kože a upchávanie pórov, čo vedie k čistejšej a jasnejšej pleti.

Každá pleť reaguje individuálne a niektoré látky aj v bazalke môžu u niektorých ľudí vyvolať podráždenie.

Kombinácia jahody a bazalky tak môže ponúknuť synergické účinky, ktoré zvýraznia výhody oboch ingrediencií a prinesú pokožke ďalšie prospešné vlastnosti.
Zdroj obrázku: Canva.com, vlastný zdroj

Kombinácia vôní jahôd a bazalky môže vytvoriť unikátny a zaujímavý zážitok pre naše zmysly.
Vôňa jahôd je sladká, ovocná a osviežujúca. Môže pripomínať slnečné dni v lete a chuť jahôd z čerstvo naberaných plodov. Jeho sladká vôňa môže vyvolať pocit radosti a pohody.
A zase vôňa bazalky je aromatická, bylinná a osviežujúca. Môže mať silný, čistý a ostrý charakter, s jemnými náznakmi korenia a sviežosti. Bazalka prináša do vzduchu vibrácie záhradného zeleného lístia a zároveň povzbudzujúce vône.

Skvelá kombinácia, čo poviete? My sme ju vyskúšali a naďalej pokračujeme v jej používani, je to už "mierna závislosť" na doslova oživujúcej vôni čistiacej peny, ktorá dokáže ráno doslova prebrať k novému dňu. Skutočne! "Kôpka ako šlahačkovej peny zanechá na pleti jemnú stopu, akoby zamatový závoj...a tá vôňa.. Podme si predstaviť túto sezónnu limitovanú edíciu viac:

OKYSLIČUJÚCA SEZÓNNA TVÁROVÁ KÚRA JAR LETO 2024
Ošetrenie je výnimočné detoxikáciou, okysličením a rozžiarením pleti počas celého roka. Vyskúšajte aj vy skutočnú silu okysličenej pleti pre zvýšenie ochrany počas letných dní. Ošetrenie je vhodné pre všetky typy pleti a špeciálne je vhodné pre pleť, ktorá stráca žiarivosť, je matná a unavená.

Oživuje pleť, ktorá je:

  • Detoxikovaná
  • Matná a unavená 
  • Stráca žiarivosť
Ošetrenie v  salónoch SOTHYS môžete absolvovať ako prvý krok k následnej domácej starostlivosti, nakoľko je toto ošetrenie výborne v tom, že produkty môžete jednoducho používať aj doma. 50-minútova kúra, ktorú sme absolvovali pozostávala z produktov tvárovej kúry a to z vodného Extraktu z jahôd pre povzbudenie a revitalizáciu pleti a Extraktu z bazalky, ktorý pleť ochraňuje a pôsobí ako antioxidant. Obnovu pleti a jas prinavráti ružový íl, ktorý je navyše bohatý na minerálne zložky, čistí a detoxikuje pleť. Karitové maslo pleť dostatočne regeneruje a vyživuje. Komplex multifunkčných antitoxínov zabezpečí lepšie okysličenie a pleť lepšie dýcha. Koktail vitamínov (C, PP, B5) pleť regeneruje, revitalizuje a chráni pred poškodením zo slnka.

DOMÁCA STAROSTLIVOSŤ 
Rozžiarujúca čistiaca pena
Táto ľahká čistiaca pena s výťažkami z jahôd pomáha pleť deň po dni zjemniť, rozžiariť a zdokonaľovať jej textúru. Čistiaca pena obsahuje extrakt z jahôd pre povzbudenie a revitalizáciu, extrakt z bazalky pre ochranu a ako antioxidant a D-Pantenol pre upokojenie pleti. Používa sa po odlíčení, ale taktiež je vhodné ju používať ráno ako jahodové prebudenie :).

Rozžiarujúci tónovací krém
Tónovaná emulzia s tonizujúcou jahodovo-bazalkovou vôňou pre zvýraznenie, skrášlenie a rozjasnenie pleti. Neutrálny odtieň vhodný pre všetky tóny pleti. Tónovací krém obsahuje extrakt z jahôd pre povzbudenie a revitalizáciu, extrakt z bazalky pre ochranu a antioxidant. Makadamiový olej pre hydratáciu a výživu pleti a ovsený extrakt ako prírodnú vypínaciu zložku. Po bežnej rutine použite ako podklad pod make-up alebo samostatne pre ľahké tónovanie pleti.

Výživný telový elixír
Telový suchý olej s ľahkou textúrou a povzbudzujúcimi jahodovo- bazalkovými tónmi zanecháva pokožku jemnú a vláčnu. Zahaľuje pokožku do vyživujúceho ochranného filmu. Obsahuje makadamiový a kukuričný olej pre hydratáciu a výživu. Vhodné na každodenné použitie alebo na použitie pri masáži.

Produkty z okysličujúcej sezónnej tvárovej kúry JAR LETO 2024 si môžete objednať na SOTHYS stránke.

Image
Zdroj obrázku: Canva.com, vlastný zdroj

Keď tieto dve plodiny a vône splynú, vytvárajú zmes sladkých a bylinných tónov, ktoré spolu tancujú a harmonicky sa dopĺňajú. Vôňa jahôd pridáva sladký a ovocný základ, ktorý je oživený sviežou a bylinnou vôňou bazalky. Výsledkom je osviežujúci a pôsobivý zážitok, ktorý môže vyvolať pocity radosti, pohody a povzbudenia. Táto kombinácia vôní môže byť vhodná pre rôzne príležitosti, od relaxačných chvíľ  až po živé letné oslavy.


Chcete vedieť niečo viac o samotných jahodách? Nech sa páči:

  • Patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
  • Sú bohaté na vitamín C, ktorý je dôležitý pre tvorbu kolagénu, dôležitého proteínu v kostiach, chrupavkách a väzoch.
  • Majú nízky glykemický index, čo znamená, že ich konzumácia nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako potraviny s vysokým glykemickým indexom. Tento pomalý a stabilný nárast cukru v krvi je dôležitý pre ľudí s diabetesom, pretože pomáha predchádzať prudkým výkyvom hladiny cukru.
  • Veľký benefit v tehotenstve
  • Sú zdrojom kyseliny listovej. Obsahujú folát, ktorý je dôležitý pre správny vývoj nervovej trubice u plodu. Dostatočný príjem folátu počas tehotenstva môže pomôcť znížiť riziko vrodených chýb nervovej trubice. Taktiež maju množstvo vlákniny, ktoré je v čase tehotenstva tiež dôležitou zložkou pri stravovaní a taktiež redukujú chuť na sladké.
  • Znižuju krvný tlak a chránia mozog
  • Zlepšujú kvalitu skloviny a kostí
Inak, skúsili ste už vyšľachtenú bielu jahodu? Vraj chutí ako ananás ;).
Image
Zdroj obrázku: Canva.com