Trápia vás vyrážky na chrbte, hrudi či iných častiach tela? Akné na tele sa obvykle objavuje z rovnakých príčin ako akné na tvári. Patria sem:
  • nadmerne aktívne mazové žľazy, produkujúce prebytočný maz, ktorý následne oxiduje a upcháva póry,
  • odumreté kožné bunky a následná proliferácia baktérií spôsobujúcich akné, ktorá vedie k zápalu.
Okrem rovnakých spúšťačov, ktoré vedú k akné na tvári, môže mať akné na tele aj ďalšie spúšťače, pretože telo je vystavené trochu odlišnému prostrediu ako tvár.

V tomto článku si môžete prečítať, aké sú najčastejšie príčiny akné na tele, a ako sa im vyhnúť.

Strava a hormonálna nerovnováha

Stres, hormonálna nerovnováha, nevhodná strava či životospráva - to všetko môže spôsobiť výskyt akné.

Určité typy potravín, ako napr. mliečne produkty či potraviny s vysokým glykemickým indexom môžu napomôcť rozvoju akné. Ak teda bojujete s akné, začnite sledovať súvis medzi skonzumovaným jedlom a výskytom vyrážok. Pokiaľ budete mať pocit, že po konzumácii istého typu potraviny sa vaše akné zhoršilo, skúste túto potravinu na pár dní vyradiť z jedálnička a sledujte či to ovplyvní stav vašej pokožky. 

Takisto stres, nedostatok spánku a hektický životný štýl určite vašej pokožke neprospievajú. Skúste spomaliť a venovať viac času samému sebe.

Potenie a trenie

Baktériám spôsobujúcim akné sa mimoriadne darí na spotenej pokožke. Navyše keď k tomu pridáte tesné oblečenie z nepriedušného a umelého materiálu, akné je na svete (najčastejšie na chrbte, krku a hrudníku).

Ako s tým bojovať?

  • Po cvičení alebo celkovo po spotení sa snažte čo najskôr osprchovať, aby ste minimalizovali upchávanie pórov.
  • Vyhnite sa svrbivému či tesnému oblečeniu z umelých materiálov a namiesto toho si zvoľte niečo priedušné, napr. bavlnu. Noste radšej jemnú podprsenku na báze bavlny alebo vlny a voľné bavlnené tričká. Vďaka tomu sa vyhnete nadmernému zaťaženiu pokožky o prebytočný maz, upchaté póry či treniu a výskytu baktérií.
akné na hrudi
Zdroj: Shutterstock.com

Výrobky na telo a vlasy

Používate momentálne super hydratačné telové mlieko, ktoré navyše pekne vonia? Možno aj voňavý sprchový gél?

Vôňa môže byť pre niektorých ľudí dráždivá (a podráždenie vedie k zápalu a akné). Navyše ak daný produkt obsahuje komedogénne zložky, upcháva vám póry, a to vedie k akné.

Šampóny, balzamy a vlasové produkty v spreji často obsahujú veľa komedogénnych a dráždivých zložiek, ktoré môžu spôsobiť akné pozdĺž línie vlasov, ale aj na tele, pretože vám pri umývaní vlasov kĺžu po chrbte. Medzi takéto problematické ingrediencie patria sulfáty, silikóny a veľmi hydratačné látky.

Ako s tým bojovať?

  • Vymeňte silne parfumované sprchové gély za niečo jemnejšie, napríklad prírodné mydlá, neparfumované gély alebo sa umyte len vodou. To pomôže vašej pokožke nájsť svoju rovnováhu. Ak to nezaberie, rozhliadnite sa po sprchovacích géloch s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré aplikujete na postihnuté miesta.
  • Umývajte si vlasy predtým ako si umyjete telo. Dobrým nápadom je aj naklonenie sa pri oplachovaní do strany, aby ste z vlasov nič nenechali skĺznuť po chrbte.
  • Používajte šampóny a kondicionéry, ktoré neobsahujú dráždivé či zaťažujúce zložky.

Dráždivá aviváž

V tomto zozname možných spúšťačov akné na tele môžete vidieť istý vzorec: v podstate čokoľvek čo dráždi alebo upcháva póry a dotýka sa vašej pokožky, môže spôsobiť akné. Kvôli tomu je teda dôležité uistiť sa, že pracie prostriedky, ktoré vo svojej domácnosti používate, takéto zložky neobsahujú.

akné na tele
Zdroj: Canva.com

Zhrnutie (čo môže spôsobiť akné na tele)

  • strava a hormonálna nerovnováha
  • potenie a trenie
  • výrobky na vlasy a telo
  • dráždivé pracie prostriedky

Samozrejme, akné môže byť spôsobené aj inými dôvodmi, preto je dôležité všímať si, na akých miestach sa vyrážky vyskytujú, ako reagujú na určité produkty či kedy sa objavujú viac/menej.

Zdroje:
Mayoclinichealthsystem.org
Medicalnewstoday.com