Balayage sa stala módnym hitom posledného obdobia. Pri vytváraní balayage efektu sa farba nanáša na vlasy tak, aby vytvorila prirodzené prechody medzi jednotlivými odtieňmi bez vzniku nepekných farebných odskokov.

Balayage dodáva vlasom dimenziu a vytvára prirodzenú hru farieb. Vďaka svojej variabilite je táto technika použiteľná pri všetkých farbách a typoch vlasov.

 

Čo je to reverzná balayage?

Vo svojej podstate je to klasická balayage až na to, že namiesto zamerania sa na zosvetlenie vrchných vlasov, sa sústreďuje skôr na tmavšie odtiene v spodnej vrstve. Reverzná balayage ide hlbšie, čo znamená, že podtóny maľujeme tmavšie a najsvetlejšie odtiene, ktoré sa nachádzajú na hornej vrstve maľujeme trochu tmavším odtieňom než pri klasickej balayage. Tmavšie pramene sú hneď vedľa svetlejších, čím vytvárajú zaujímavú hru farieb a plynule sa prelínajú.

Aký je rozdiel medzi reverznou a klasickou balayage?

Najväčším rozdielom je v podstate to, na aký odtieň sa kladie väčší dôraz - tmavý vs. svetlý. Klasická balayage dodá vlasom svetlejší, akoby slnkom vytiahnutý efekt, zatiaľ čo reverzná zvýrazňuje tmavšie odtiene, čím dodáva vlasom živší vzhľad.
 
Oba tieto štýly sa zameriavajú na prelínanie svetlých a tmavších tónov, aby dodali vlasom dimenziu, hĺbku. Tým sa odlišujú od ombré, ktoré sústreďuje svetlejšie odtiene len od strednej dĺžky až po končeky vlasov.

Kto by mal skúsiť reverznú balayage?

Ktokoľvek! Rovnako ako jej klasická verzia, je takisto vhodná pre akúkoľvek farbu a typ vlasov. Keďže najsvetlejšie aj najtmavšie odtiene sa odvíjajú od prirodzenej farby klientkiných vlasov, každá balayage je unikátna a nenapodobiteľná. 

Ak si klientka vo vašom kaderníctve žiada farbu, ktorá oživí a prehĺbi jej účes, reverzná balayage je výborná voľba. Rovnako je skvelou alternatívou pre tých, ktorí majú tmavšie vlasy, ale túžia po svetlejších bez prílišného zosvetľovania a poškodzovania vlasov. Alebo ak vaša klientka váha či ísť do svetlejších farieb - reverzná balayage jej umožní zistiť, ako by s nimi vyzerala. Samozrejme tento štýl je vhodný aj pre svetlejšie vlasy - dodá im prirodzenú iskru.

Ako si ju udržať?

Ďalšou výhodou reverznej balayage je, že je nenáročná na údržbu, respektíve udržanie si farby. Keď totiž začne farba odrastať, stále bude prirodzene zapadať k zvyšným odtieňom.

Je však dôležité - ako pri každom farbení - klientov upozorniť, že pre udržanie zdravých vlasov sa o ne musia aj patrične starať. Suché, zničené vlasy totiž nesvedčia nikomu.

Tipy na udržanie si zdravých vlasov, ktoré môžete klientom odporučiť:

  • Používajte produkty určené špeciálne na farbené vlasy.
  • Umývajte si vlasy menej často.
  • Používajte vlasovú masku aspoň raz do týždňa.
  • Snažte sa vyhýbať tepelnej úprave vlasov alebo si zaobstarajte produkty, ktoré vlasy počas tepelnej úpravy ochránia.
  • Dávajte si vlasy pravidelne zastrihnúť, aby ste sa vyhli rozštiepených končekom a poškodeniu vlasov.
Zdroj:
Luxyhair.com