Eva Balek je profesionálna hair artistka s dlhoročnými skúsenosťami. Od roku 2012 prevádzkuje v Ružomberku svoj vlastný salón s názvom Salon le Sorelle. Preferuje prirodzenosť, vo farbe aj v stylingu. Má skúsenosti s česaním na módnych prehliadkach aj pri natáčaní reklamných spotov.

Ako s touto prácou začala a čo by odkázala ďalším beauty profesionálom? Prečítajte si jej odpovede, ktoré nám špeciálne pre DoParady poskytla.
Obrázok Salon le Sorelle
Zdroj: súkromný archív

Prečo si sa rozhodla pre kadernícke služby? Aký príbeh stojí za vznikom?

Po škole som začala pracovať ako kaderníčka a zistila som, že tak ako sa to robilo pred X rokmi - strihať a robiť trvalé v malom kaderníctve - ma teda nebavilo. Tak som si podala prihlášku na vysokú a vzali ma. Škola bola super, ale stále som sa popri nej vracala ku kaderníckemu remeslu - nevesty boli mojim víkendovým chlebíčkom.

Vysokú som ukončila v dobe hospodárskej krízy a nemohla som si nájsť prácu v odbore za peniaze, ktoré by ma uživili a zaplatili nájom. Našla som však inzerát, v ktorom hľadali kaderníkov na rozbeh úplne nového salónu v Banskej Bystrici, kde som aj študovala vysokú školu. Takže som sa k remeslu vrátila a neľutujem. 

Aké boli Tvoje začiatky v podnikaní? Ako dlho sa tomu venuješ?

V Banskej Bystrici som pracovala 2 roky a potom som sa presťahovala a osamostatnila. Salón som si otvorila so svojou sestrou, ktorá sa venuje nechtovému dizajnu v Ružomberku. Od prvého dňa, ako som otvorila, som si “nesadla”. Je to super pocit, keď vieš, že klienti chcú prísť znova a sú spokojní. Salón v Ružomberku mám už 10 rokov.

Čo bolo pre Teba v začiatkoch najťažšie?

Všetko zvládať naraz - pracovať aj riešiť veci, ktoré súvisia s podnikaním. Je to super pocit, že klienti sa chceli vracať, len toho bolo časom priveľa a fyzicky som bola veľmi vyčerpaná. Takže pár rokov mi trvalo, kým som si uvedomila, že toto je predovšetkým práca, aj keď je to aj môj koníček, ale seba musím mať na prvom mieste. Uvedomila som si, že moja vyčerpanosť sa odzrkadľovala aj na mojom výkone.

Akým spôsobom si dokázala presvedčiť úplne prvé klientky, aby sa zverili do tvojich rúk?

Tým, že som pracovala so sestrou, ktorá už svoju klientelu mala, tak vyskúšali aj mňa. A postupne na odporúčanie prišli ďalší klienti. Predtým som strihala aj pánov, ale už asi 5 rokov sa venujem čisto len dámam.

Zdroj: súkromný archív

Kedy si pocítila vnútorné sebavedomie a povedala si, že to už máš v malíčku?

No to asi nikdy. :D Stále je na čom pracovať. Ale myslím, že vnútorné sebavedomie som pocítila, keď som si nastavila jasné pravidlá v práci - počet klientov na deň, pracovný čas, čas na relax a jeden pracovný deň voľný, nech stíham vybavovať aj iné záležitosti popri podnikaní.

Aké marketingové aktivity využívaš? Ako využívaš silu sociálnych sietí?

Využívam Facebook, Instagram a web. Najviac Instagram a Facebook. Sú to úžasné nástroje na prezentáciu svojich prác a takto sa klienti sami môžu pozrieť či sa im moja práca páči a chcú sa ku mne objednať. Aj keď na odporúčanie mi volá viac klientov, ktorí majú záujem sa objednať.

Máš nejaké tipy a triky, ako zvládať komunikáciu s klientmi? 

Byt profesionálny a priamy. Preferujem vykanie. Samozrejme mám aj klientov, s ktorými si tykám, ale profesionálny odstup je dobrý pre obe strany. 

Obrázok spoločenský účes
Zdroj: súkromný archív

Akým spôsobom oddychuješ?

Už mám nejaké zdravotné problémy s chrbticou, - keď som viac pracovala a menej oddychovala. Teraz sa snažím aby to bolo vyvážené. Cvičím, turistikujem, otužujem…Táto práca je náročná či po fyzickej alebo psychickej stránke.

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí rozmýšľajú, že si otvoria salón? Prípadne začnú s nejakou beauty službou?

Nech si premyslia svoj koncept - lepšie robiť 1-2 veci poriadne ako všetko na polovicu. Tiež jedna z najdôležitejších vecí je nastaviť si poriadne time-management, aby mali seba a svoje zdravie na prvom mieste. A nebáť sa to skúsiť, - keď je človek poctivý, vzdeláva sa a robí to s láskou, výsledky sa dostavia.

Ako veľmi je podľa teba dôležité vzdelávanie? Ako sa vzdelávaš ty? Vieš dať odporúčania na nejaké zdroje? (web, osoba, kniha, školenie, seminár a pod.)

Bez toho to nejde. Mne dávajú školenia nový dych do práce. Veľa čerpám z internetu a online školení, ktoré nám robia kolegovia z kaderníckeho odboru a sú veľmi aktívni na sieťach, hlavne cez Instagram. Školenie z očí do očí to nenahradí, ale počas tejto pandémie je to super možnosť ako nestagnovať. Momentálne som súčasťou rodiny Paul Mitchell a školenia navštevujem v akadémii v Prahe alebo v Bratislave - www.the-academy.cz  

Obrázok Eva Balek hair stylist
Zdroj: súkromný archív

Aké máš ďalšie plány do budúcna?

Do budúcna.. stále sa chcem venovať svojim klientom a popri tom by som ich chcela aj školiť - ako sa správne starať o vlasy a školiť kaderníkov v účesovej tvorbe. Koncept nemám ešte úplne hotový. Verím však, že uzrie svetlo sveta čoskoro.

Chcela by si ešte niečo dodať?

Všetky chceme byť krásne. :) Pred pár rokmi sme boli kaderníčky, ku ktorým sa chodilo len strihať a farbiť šedivé vlasy. Dnes sme hair artisti, a za tým čo vytvárame, sú skúsenosti, prax a naša fantázia. Klienti teraz chodia nielen kvôli službe, ale aj  za relaxom.

Ďakujem Ti za rozhovor.