Pletenie copíkov nabralo na obrovskej popularite. Mnoho ľudí však netuší, koľko práce sa za jedným takýmto výtvorom skrýva. Prečítajte si rozhovor s Copaňou - šikovnou umeleckou dušou, ktorá sa pleteniu venuje profesionálne. Jej účesy sú plné farieb, fantázie a neuveriteľných kombinácií.

Prečo si sa rozhodla pre pletenie copíkov? Aký príbeh sa za tým ukrýva?

K pleteniu copíkov som sa dostala celkom spontánne. Sama som ich chcela nosiť, avšak v tom čase som vo svojom okolí nepoznala nikoho, kto by sa tomu venoval profesionálne. Nahovorila som teda kamošku a po preštudovaní návodov z YouTube mi ich uplietla. Potom som ich uplietla ja bratovej priateľke a zistila som, že mi to celkom ide. Postupne som zapletala kamošky, neskôr prichádzali aj iné kočky cez recenzie a po pár mesiacoch vznikla Copaňa. Potom to už šlo samo.

Aké boli tvoje začiatky v podnikaní? Ako dlho sa tomu venuješ?

Zapletaniu sa venujem aktívne od mája 2018. Začiatky boli super, odrazu som nadobudla pocit, že som našla samú seba. Prvý polrok som zapletala popri práci čašníčky, potom sa to otočilo. Veľa som sa vzdelávala a stále som chcela skúšať nové veci. Po roku som sa rozhodla to skúsiť na plný úväzok aj počas zimy. To bolo dôležité rozhodnutie. 

Čo bolo pre teba v začiatkoch najťažšie?

Naučiť sa odprezentovať sa. Vytvoriť si vlastný štýl, nezameniteľný rukopis, robiť veci s citom. A jednoznačne najťažšie bolo pre mňa naučiť sa sebavedomo vystupovať v online priestore.
Box braids
Zdroj: súkromný archív

Akým spôsobom si dokázala presvedčiť úplne prvé klientky, aby sa zverili do tvojich rúk?

Kým som sa učila, plietla som za minimálne sumy, čo prilákalo veľa dievčat. Učila som sa rýchlo, kvalita mojej práce sa stále zlepšovala a samozrejme, najlepšia reklama sú spokojné zákazníčky.

Kedy si pocítila vnútorné sebavedomie a povedala si, že to už máš v malíčku?

Začiatkom roka 2021 som Box Braids začala pliesť novým štýlom, skrývala som vlasy pod kanekalon a začala som tvoriť trojuholníkové rozdelenie. Počas  letnej sezóny toho roku som šla do detailov a už koncom roka som si povedala, že je to konečne na takej úrovni ako som chcela.

Aké marketingové aktivity využívaš? Ako využívaš silu sociálnych sietí?

Využívam hlavne prezentáciu na Instagrame, snažím sa tiež tvoriť aj umelecké projekty, kde môžem najviac ukázať svoje schopnosti či spolupracovať s rôznymi inými kreatívnymi ľuďmi alebo influencermi.

Ako zvládaš time-management?

Je to celkom náročné, niekedy pletiem aj 7-8 hodín. Musela som sa popri tom naučiť myslieť dopredu a vytvoriť si systém a zvyk pravidelnej dokumentácie či pravidelných stories aj počas práce. Po skončení pletenia mám stále chvíľu, kedy sedím s vyloženými nohami. Vtedy upravujem fotky alebo strihám videá. Na správy sa snažím odpovedať priebežne. 
Pánsky zapletaný účes
Zdroj: súkromný archív

Máš nejaké tipy a triky, ako zvládať komunikáciu s klientmi? 

V prvom rade zaujímať sa o klienta, počúvať. Ak občas komunikácia viazne, mám pár overených otázok pre rozprúdenie konverzácie. Niekedy to však nejde, a to treba vycítiť a zbytočne to nehrotiť. Nie každý má chuť kecať, treba to rešpektovať.

Akým spôsobom oddychuješ?

Rada sa socializujem, stretávam s priateľmi. Zvykla som si tiež oddýchnuť pri dobrom filme alebo pri prechádzke so psom. Občas sú dni, keď potrebujem tráviť čas sama so sebou, v tichu, utriediť si myšlienky.

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí rozmýšľajú, že si otvoria salón? Prípadne začnú s nejakou beauty službou?

Aby pracovali s láskou, zmyslom pre detail a snažili sa byť jedineční. 
Zapletané copíky
Zdroj: súkromný archív

Ako veľmi je podľa teba dôležité vzdelávanie? Ako sa vzdelávaš ty? Vieš dať odporúčania na nejaké zdroje?

Vedomosti považujem za väčšiu časť úspechu ako samotný tréning. Popravde, ja som sa väčšinu vecí naučila sama, buď som niečo odkukala z YouTube alebo Instagram videí, na veľa vecí som musela prísť sama a hlavne som sa učila na vlastných chybách. Všetky účesy, ktoré ponúkam, som si sama vyskúšala. To je škola sama o sebe. Ale kto má záujem, v ponuke mám niekoľko kurzov.

Vedela by si povedať, čo nás v tvojej oblasti čaká v najbližších rokoch? Aké trendy k nám prichádzajú zo zahraničia?

Aktuálne sú veľmi populárne kučeravé účesy, účes box braids je nesmrteľná klasika. Veľký boom tiež zažívajú dredy. Uvidíme, čo prinesie ďalší rok.

Ďakujem za rozhovor.