Zdroj: súkromný archív
Mariana Kováčová je hlavou úspešného pedikérskeho salónu PEDANTE. Tejto oblasti sa venuje už od roku 2003 a zasvätila doň aj svojho manžela a syna. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam, zanieteniu a neustálemu vzdelávanie je z nej dnes aj obľúbená školiteľka.

Ako sa k pedikúre vôbec dostala, a čo ju roky praxe naučili? Prečítajte si rozhovor a zistite, čo je podľa Mariany receptom na úspešný salón a spokojných klientov.

Prečo si sa rozhodla pre poskytovanie pedikúry? Aký príbeh stojí za vznikom tvojho salónu?

K pedikúre ma doviedli problémy s mojimi nechtami, problémy so zarastajúcimi nechtami mojich detí a tiež pedikérky v našej  rodine. Našla som záľubu v tejto práci, dáva mi to pocit slobody a naplnenia.

Aké boli tvoje začiatky v podnikaní? Ako dlho sa tomu venuješ?

Pedikúre sa venujem už dlhšiu dobu, konkrétne od roku 2003. Spočiatku som pracovala popri zamestnaní, až neskôr som sa tomu začala venovať naplno a začala podnikať.

Čo bolo pre teba v začiatkoch najťažšie?

Vtedy bolo ťažké osloviť ľudí a dostať sa do povedomia. Internet a sociálne siete ešte tak nefungovali. Išlo to cez ľudí - dobrá práca znamenala dobré referencie a odporúčania. Inzerát do reklamných novín a lístočky do schránok boli vtedy maximum.

Pedante - interiér salónu
Zdroj: súkromný archív

Akým spôsobom si dokázala presvedčiť úplne prvé klientky, aby sa zverili do tvojich rúk?

Klienta vždy osloví vedomosť o problematike. Ide o to, aby mal pocit, že som odborník, viem objasniť a rozumiem veciam, ktoré súvisia s jeho problémom. To platilo vtedy a platí to i teraz. Treba na sebe neustále pracovať a vzdelávať sa. Mať vedomosť, rozumieť a podať to ďalej. Aj dnes vravím na kurzoch - robte to ako POŠLI TO ĎALEJ.

Kedy si pocítila vnútorné sebavedomie a povedala si, že to už máš v malíčku?

Netreba zaspať na vavrínoch, ale stále na sebe pracovať a vzdelávať sa. V praxi sa utvrdzujú vedomosti i zručnosti a potom príde aj sebadôvera a istota. Pokora by mala byť stále v dosahu. Na každého majstra sa nájde iný majster.

Aké marketingové aktivity využívaš? Ako využívaš silu sociálnych sietí?

Mám zriadenú webovú stránku, aktívne využívam Facebook, príbehy a Instagram. Mám svoju Fanpage a tiež  skupiny pre pedikérky. Do všeobecnej skupiny pre všetky pedikérky – NAŠA PEDIKÚRA, dávam hodnotný obsah či informujem o novinkách a akciách. Tu spolu komunikujeme a radíme si navzájom.

Potom je tu tiež pedikérska skupina PEDANTE AKADÉMIA pre absolventov mojich kurzov v PEDANTE.  Je to VIP skupina, kde sa členom venujem viac, pretože oni investovali do mojich kurzov. Na oplátku teda dostávajú viac ako bežní členovia.

Lojálnosť je tiež výborná vlastnosť. Snažím sa prispievať  pravidelne a dávať hodnotný obsah, svoje práce, kazuistiky či odporúčania na prípravky a postupy. Niekedy si príspevky plánujem dopredu a niekedy, ak ma niečo nadchne, uverejním to spontánne. Tiež točím videá a uverejňujem ich na svojom kanáli na YouTube.

Pedikúra - obrázok PRED a PO
Zdroj: súkromný archív

Ako zvládaš time-management?

Mám podporu v rodine. Manžel a syn pracujú so mnou, tiež sa venujú pedikúre a sú pre mňa veľká opora a podpora. Bez toho by to nešlo. Moje nadšenie pre túto prácu mi to uľahčuje. Robím to čo ma baví a nemám pocit, že niečo musím. JA TO CHCEM ROBIŤ.

Mám rozdelené dni, kedy pracujem, kedy školím a kedy ja sama chodím do školy -  vzdelávam sa a študujem Podológiu. Mám čas na rodinu, sem tam varenie , upratovanie či trávenie času s deťmi a rodinou. Doma mi vravia, že som nezastaviteľná.

Máš nejaké tipy a triky, ako zvládať komunikáciu s klientmi? 

Znova len zopakujem, že treba ovládať problematiku danej témy, vedieť presvedčivo rozprávať, zároveň byť obchodník  a tiež byť ľudská a chápavá. Vedieť si udržať odstup a nedať sa zatiahnuť do konfliktného rozhovoru. Nikdy nikomu nič nenútim nasilu, nechávam priestor každému. Konflikty nevyvolávam, skôr som v roli mediátora.

Akým spôsobom oddychuješ?

Najradšej mám wellness a potom spánok, lebo toho mám málo. A byť v spoločnosti s dobrými a veselými ľuďmi, to ma nabíja.

Marianna Kováčová
Zdroj: súkromný archív

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí rozmýšľajú, že si otvoria salón? Prípadne začnú s nejakou beauty službou?

Odporúčam nebáť sa a ísť do toho, vopred si všetko naplánovať a pripraviť sa na postupnosť krokov. Vedieť čo všetko potrebuješ kúpiť, vybaviť, zabezpečiť, naštudovať. Počúvať a radiť sa s ľuďmi, ktorí to dokázali a nenechať sa odradiť tými, ktorí to nikdy ani neskúsili, a majú iba strach.

Ako veľmi je podľa teba dôležité vzdelávanie? Ako sa vzdelávaš ty? Vieš dať odporúčania na nejaké zdroje? 

Vzdelávať sa treba neustále, a to i stále zdôrazňujem. Nestačí kurzy len absolvovať, ale musíte prejsť istým procesom, aby ste to vedeli potom i zapracovať do reálnej praxe a zručností. 

Odporúčam moje kurzy v Pedante, tiež i video kurzy, ktoré mám dokonale spracované. Odporúčam sa zúčastňovať produktových školení rôznych kozmetických značiek, s ktorými pedikérka pracuje. Ovládať zloženie produktov, vedieť ako a kedy ich použiť či s akým očakávaným účinkom.

Treba si vyhľadať školiteľov, ktorí majú skvelé referencie a históriu. Pýtať sa na referencie od už zúčastnených, ale v konečnom dôsledku, každý kurz má svoje čaro. Na Slovensku sa momentálne otvorilo štúdium Podológie, na Strednej zdravotníckej škole v Nových Zámkoch, ktoré momentálne absolvujem i ja. Kto sa chce hlbšie zaoberať pedikúrou, tak určite odporúčam.

Majiteľka pedikérskeho salónu PEDANTE
Zdroj: súkromný archív

Prečo si sa rozhodla pre štúdium Podológie?

Pedikúra má v tejto dobe veľký potenciál, pretože čoraz viac ľudí si uvedomuje, že im dokážeme pomôcť a poradiť. Zároveň sa profesionálne veľmi posunula vpred. Dokážeme oveľa viac ako kedysi. Štúdium Podológie ide do hĺbky, až do zdravotníckeho územia, vďaka čomu nám zabezpečuje rozvoj a napredovanie.

S rozmachom ochorení, s ktorými sa ľudstvo potýka a býva odzrkadlené i na chodidlách (diabetes, cievne ochorenia, onkologické ochorenia) je potrebné i vyššie vzdelanie. Tým, že sama školím a rada sa vzdelávam, chcela som dozvedieť niečo nové od lekárov a zdravotníkov. Tiež chcem byť nápomocná pri budovaní nového odboru, ktorý na Slovensku vzniká a stať sa vzorom pre ostatné kolegyne, ktoré ma v tomto nasledujú. Kto má záujem a zanietenie môže si podať prihlášku.

Vedela by si povedať, čo nás v tvojej oblasti čaká v najbližších rokoch? Aké trendy k nám prichádzajú zo zahraničia?

Čaká nás rozvoj a napredovanie pedikúry.  Pedikérky si budujú krásne profesionálne salóny, pracujú na sebe a tým sa zvyšuje úroveň našich služieb. Pedikúra nie je len estetická záležitosť, ale je to o profesionálnej starostlivosti o chodidlá a o veľkej edukácii klienta. Vysokú úroveň si pedikérky  zvyšujú práve práve neustálym vzdelávaním. Pedikúra nie je rozmar, ale je to potrebná a pravidelná starostlivosť o chodidlá.

Stáva sa trendom, že pedikúre sa začínajú venovať i celé rodinky, manželské páry i samotní muži. My v Pedante fungujeme ako rodinný tím už skoro 7 rokov a veľa kolegýň sme inšpirovali, aby to skúsili - vytrvali a fungujú i teraz.

Ošetrenie päty
Zdroj: súkromný archív

Aké máš ďalšie plány do budúcna?

Plány sú plány... a mám ich veru dosť, musím si ich zapisovať, aby som nezabudla.

No prezrádzať dopredu nebudem. Dozvedia sa všetci včas. Rozhodne to bude zaujímavé a prospešné. Reagujem citlivo a všímavo na podnety. Treba vedieť naslúchať, to je tiež jedno z tajomstiev úspechu. 

Je nejaká téma, ktorá nebola spomenutá v otázkach a chcela by si túto tému otvoriť?

Len malú radu a inšpiráciu by som chcela poslať....Nevzdávať sa svojich snov. Treba mať víziu, plánovať a ono to príde. Neprestávať a trpezlivo ísť vpred. Ja som si môj terajší stav tvrdo vydrela, ale snívala som o tom, plánovala a postupne som išla vpred i cez prekážky a som TU.  Bývam, pracujem a školím v Čachticiach, v dedinke s 3500 obyvateľmi a sem cestujú za mnou na moje kurzy pedikérky zo Slovenska i Čiech, sem za mnou prichádzajú klienti z ďalekého okolia Slovenska. Sem do PEDANTE, do malej dedinky. Takže som dôkazom toho, že všade sa dá robiť čokoľvek, len to musíš robiť na 100% perfektne, musí ťa to baviť a ľudia si ťa nájdu. ♥

POŠLI TO ĎALEJ...čo vieš a môžeš tým niekomu pomôcť, nenechávaj si pre seba a pošli to ďalej....

Ďakujem ti za rozhovor.