Nie je žiadnym tajomstvom, že nežnejšie pohlavie nie je práve preslávené svojimi technickými schopnosťami. Výber tej správnej lampy na polymerizáciu gélov je preto ťažkým sústom aj pre dlhoročné a skúsené nechtové dizajnérky, obzvlášť kvôli neustále vyvíjajúcim sa technológiám. Hlavný rozdiel medzi nimi je v zdroji UV svetla a vlnovej dĺžke žiarenia. Ktorú teda vybrať, aby ste sa konečne netrápili s nevytvrdnutým gélom, blikajúcimi diódami či pálením pri polymerizácii?

Staré dobré UV lampy

Takmer každá z nás začínala s touto 4-žiarivkovou klasikou, ktorá je tak trochu nepresne označovaná iba ako UV lampa. Presnejší názov by bol fluorescenčná UV lampa.

Zdrojom UV svetla sú tuby vyžarujúce UV svetlo vlnovej dĺžky cca 365 nm. Nevýhodou týchto lámp je relatívne nízka intenzita žiarenia, čo spôsobuje dlhšiu polymerizáciu gélu, resp. nevytvrdnutie veľmi pigmentovaných farebných gélov. Úzke spektrum vlnovej dĺžky zase spôsobuje, že na vytvrdnutie moderných rýchlo polymerizujúcich gélov (nepresne označovaných ako LED gély) by ste v nej čakali márne, majú totiž posunutú vlnovú dĺžku polymerizácie na cca 405 nm. Ak sa však nikam neponáhľate a nevadí vám dlhšia doba tvrdnutia gélu, oproti svojim modernejším a silnejším sestrám sa vám odvďačia najslabším zahrievaním, dlhou životnosťou a jednoduchým servisom v prípade nefunkčnosti. Deklarovaná životnosť žiariviek je 10 000 hodín, no obzvlášť pozor si treba dať pri kúpe nových žiariviek. Na trhu je prebytok nekvalitných kusov z Číny, ktoré majú nepomerne nižšiu životnosť a intenzitu žiarenia oproti tým od renomovaných výrobcov svetelných zdrojov. Zväčša ich spoznáte podľa neoznačených krabičiek.
Obrázok UV lampa
Zdroj: Canva.com

CCFL alebo v našom slangu „slimáky“

Lampy , ktorých svetelným zdrojom sú CCFL (studené katódové fluorescenčné svetlo) špirály, sú obdobou klasických fluorescenčných žiariviek s vlnovou dĺžkou 365 nm, no konštrukčne sa trochu líšia.

Táto zmena im zaručila značne vyššiu životnosť až okolo 50 000 hodín. Vyššia intenzita žiarenia je zase docielená špirálovitým zatočením trubice, čo umožňuje vytvárať viac žiarenia než klasická žiarivka v tvare U. Ich nevýhodou však je pomerne ťažká výmena špirál, ktorú nemusí každá z nás zvládnuť bez pomoci, ako aj nedostupnosť týchto špirál na našom trhu. Rovnako aj životnosť 50 000 hodín je zavádzajúca, pretože intenzita žiarenia špirál postupne klesá, takže je nutné vymieňať ich aj napriek tomu, že na prvý pohľad sa zdá byť lampa v poriadku, no gély nemusia tvrdnúť tak, ako keď boli špitály nové.

Na trhu sú dostupné aj lampy kombinujúce CCFL Špirály a LED diódy. Poskytujú spoľahlivé tvrdnutie všetkých gélov, no treba však rátať s tým, že čím viac zdrojov svetla, tým viac problémov so servisom a vymieňaním žiariviek/diód.
Obrázok CCFL lampa
Zdroj: Houseofbeauty.co.uk

Budúcnosť je v „LED-kách“

Najmodernejším zdrojom žiarenia nielen na polymerizáciu, ale aj v bežnom živote sú LED diódy. Medzi ich výhody patrí nízka spotreba elektrickej energie, vysoká intenzita žiarenia ako aj široké spektrum vlnovej dĺžky.

V prvej generácii LED lámp sa používali diódy s jediným zdrojom žiarenia o vlnovej dĺžke cca 405 nm, neskôr však výrobcovia pochopili, že pre zjednodušenie práce s gélmi je potrebné, aby lampy vytvrdili aj staršie, už dávnejšie zabehnuté gély, ktoré tvrdli pri 365 nm. Pridali do diód ďalší čip a na svete máme univerzálne UV lampy, ktoré vypolymerizujú ktorýkoľvek gél, a to v rekordnom čase. Aby sme si však nemysleli, že to budeme mať také jednoduché a budeme mať niekoľko rokov plne funkčnú lampu, výrobcovia nám to skomplikovali nedostatočným chladením.

Nevýhodou LED diód s takýmto vysokým výkonom je totiž zahrievanie, ktoré im znižuje životnosť. Riešením by bolo chladenie, to by sme však nekupovali stále nové a nové lampy, čo by sa výrobcom určite nepáčilo. Jediný spôsob ako im predĺžiť život je šetriť ich. Využívajte krátke 5 sekundové režimy na jednotlivé prsty, dotvrdzujte spolu všetky nechty 30 sekúnd farebné a 60 sekúnd stavebné a vrchné gély. Nikdy nenechajte lampu bežať naprázdno, zakážte zákazníčkam, aby lampu senzorom zapínali, ak im to neprikážete. Ak budete dodržiavať tieto rady, lampa by mala vydržať minimálne 2 roky.

Ďalším často vyčítaným problémom je pálenie lôžka zákazníčiek. Jednoduchým riešením je poznať svoje gély a vedieť po koľkých sekundách sa zahrejú natoľko, že treba ruku z lampy vybrať. LED lampa je natoľko silná, že väčšine gélov stačí 3-5 sekúnd a gél zatvrdne dostatočne na to, aby sa po vybratí už neroztiekol.
Obrázok LED lampa
Zdroj: Okbeauty.sk

Ktorá teda vyhráva?

Ako obvykle, jednoznačná odpoveď neexistuje. Záleží od toho, ako lampu využívate.

CCFL lampy sú z hľadiska vyššej ceny a nedostupnosti náhradných špirál tou najmenej odporúčanou voľbou. Ak lampu využívate len občasne a nevadí vám dlhšia doba polymerizácie gélu, zrejme si vystačíte s klasickou 4-žiarivkovou lampou, ktorej cena je značne nižšia a vydrží vám hoci aj 5-10 rokov.

Ak ju potrebujete na profesionálne použitie, odporúčam investovať do LED lampy, ktorá vám naozaj urýchli a uľahčí prácu s akýmkoľvek gélom a ak sa o ňu budete pekne starať a nepreťažovať ju, odvďačí sa vám aj slušnou životnosťou.

Technológie však napredujú míľovými krokmi a čoskoro sa snáď dočkáme aj vylepšených verzií LED lámp s dokonalejším chladením.

A drobná rada na záver, nekupujte lampy s výkonom nižším než 36W, nech ide o akýkoľvek typ. Lampy so slabším výkonom sú vhodné na polymerizáciu gél-laku, v prípade použitia klasických gélov hrozí, že gél bude nedotvrdnutý a polymerizácia bude zbytočne zdĺhavá.
Zdroje:
Schoonscientific.com