V kaderníctve by ste mali venovať značnú pozornosť nielen čistote svojho pracoviska, ale aj svojich kaderníckych nástrojov. Nielenže ich pravidelná údržba chráni pred predčasným pokazením, vďaka čomu nemusíte neustále kupovať nové pomôcky, ale tiež je to hygienické pre klientov, ktorí k vám chodia.

V tomto článku vám prinášame tipy, ako čistiť vaše kadernícke pomôcky a príslušenstvá, aby ste zabránili usadzovaniu nečistôt a zabezpečili ich správne fungovanie.

Hrebene a kefy

hrebene a kefy na vlasy

Pramienky vlasov sa zvyknú zachytávať do štetín kief a hrebeňov. Ak ich teda chcete vyčistiť, najskôr odstráňte všetky prilepené vlasy, čo niekedy môže byť ťažšie než sa zdá. Na rýchle odstránenie prameňov môžete opatrne použiť nožnice. Ideálne by bolo, ak by ste tento krok robili medzi návštevou každého klienta, aby ste sa uistili, že kefa jemne kĺže po vlasoch tak, ako má.

Ak je na vlasoch nejaký produkt, je pravdepodobné, že na štetinách zostali jeho zvyšky. Nechajte svoje kefy a hrebene namočené vo vani s teplou vodou s čistiacim mydlom, kým sa prípravok úplne nezmyje. Potom nechajte kefu pred opätovným použitím úplne vyschnúť. Snažte sa čistiť si hrebene každý deň.

Žehličky a kulmy

žehličky a kulmy na vlasy
Zdroj: Canva.com

Pokiaľ ide o žehličky a kulmy, je potrebné ich čistiť často, aby ste s nimi potom dosiahli požadovaný účes. Lak na vlasy a ochranné tepelné spreje sa totiž môžu rýchlo usadiť na týchto stylingových nástrojoch, preto by ste ich mali po každom použití očistiť.

Pred čistením sa uistite, že je žehlička odpojená od elektrickej siete. Následne ju pretrite navlhčenou handričkou a snažte sa odstrániť čo najviac zvyškov. Vyhýbajte sa čistiacim prostriedkom, pretože tie by sa často nemali používať pri vysokých teplotách a môžu poškodiť žehličku. Po umytí žehličky alebo kulmy ju pred ďalším použitím nechajte úplne vyschnúť.

Nožnice

Obrázok kadernícke nožnice
Zdroj: Canva.com

Nožnice vo svojej práci používate takmer neustále. Je preto dôležité čistiť ich každý deň, aby ste odstránili zvyšky produktov, mastnoty a vlasov nahromadených v spojoch.

Na očistenie naneste alkohol na každú čepeľ pomocou vatového tampónu. Stred nožníc jemne naolejujte. Urobte to každý večer a nechajte ich namočené až do rána. Nasledujúci deň pred opätovným použitím čepele očistite.

Žiletky

Obrázok kadernícka žiletka
Zdroj: Canva.com

Podobne ako nožnice, žiletky je potrebné čistiť každý deň. Na vašich holiacich strojčekoch sa pri používaní zachytí tona chĺpkov a zvyčajne je potrebné ich po každom použití vyčistiť. 

Odstráňte čepeľ a vyhoďte prebytočné vlasy. Kovové časti utrite alkoholom a vatou, aby ste sa zbavili zvyškov produktu. Znova nasaďte na žiletku novú čepeľ.

Fén

Obrázok fén
Zdroj: Canva.com

Vo svete sa šíri mylná predstava, že fén nemusíte čistiť. Podobne ako pri iných kaderníckych nástrojoch je však dôležité udržiavať fén čistý, aby fungoval čo najlepšie. V zadnom prieduchu fénu sa tiež nachádza mnoho baktérií. Väčšina fénov má schopnosť odstrániť alebo otvoriť vetrací otvor, aby bolo možné vysypať prach. Ak je to možné, otvorte ho a vlhkou handričkou utrite filter, aby ste odstránili prach. Pred opätovným použitím nechajte fén úplne vyschnúť. Skúste tento proces vykonať raz týždenne.

Vlasové doplnky

Obrázok vlasové doplnky
Zdroj: Canva.com

Menšie predmety, ako sú sponky (“zaťahovačky”) alebo gumičky, nie je potrebné čistiť. Ide o ľahko vymeniteľné predmety, ktoré je možné po použití vyhodiť. Väčšie spony, doplnky a pomôcky by ste však tiež mali pravidelne čistiť. V závislosti od toho, ako často ich používate, môžete ich umývať raz denne až raz za mesiac. Namočte ich do misky s teplou vodou a niekoľkými kvapkami šampónu. Pretrite každý z nich prstami, aby ste pomohli odstrániť zvyšky produktu. Osušte ich uterákom.

Zhrnutie

Udržiavanie čistých nástrojov je kľúčom k dosiahnutiu požadovaného vzhľadu a môže spôsobiť, že klient s vami bude nadmieru spokojný alebo naopak, viac sa k vám nevráti. Skúste si teda vytvoriť rutinu, v rámci ktorej si vyhradíte čas na skutočne pravidelné čistenie svojich kaderníckych pomôcok.

Zdroje:
Luxyhair.com
Herstyler.com
Cosmosalonstudios.com