Zdroj: Canva.com

Pri výbere makeupu je dôležité dobre porozumieť tónu a podtónu pleti. To totiž predstavuje rozdiel medzi tým, či bude vaše líčenie vyzerať prirodzene alebo nie. 

Ako teda môžete zistiť, aký je váš tón a podtón pleti? A aký je medzi nimi rozdiel? Čítajte ďalej.

Aký je rozdiel medzi tónom a podtónom pleti?

Tón pokožky je určený množstvom melanínu v epiderme. Môže sa meniť dlhodobým vystavením slnku (takže v každom ročnom období môžete mať iný tón/odtieň pleti) a pri kožných problémoch, ako sú akné a rosacea.

Na druhej strane, podtón pokožky je jemná studená, teplá alebo neutrálna farba pod povrchom pokožky, ktorá presvitá na tvár. Aj keď sa váš odtieň pleti môže zmeniť, podtón bude vždy rovnaký. 

4 hlavné tóny pleti:

  • svetlá (light),
  • bledá (fair),
  • stredná (medium),
  • tmavá (dark).

3 hlavné podtóny pleti:

  • studená (cool),
  • neutrálna (neutral),
  • teplá (warm).

Samozrejme, že farbu pleti nemožno kategorizovať do tak malej hŕstky možností. To je dôvod, prečo značky začali produkovať široké škály odtieňov. Okrem tónu však berú do úvahy aj podtón pleti. Ak si totiž kúpite makeup so zlým podtónom, nikdy vám nebude úplne sedieť. Je teda veľmi dôležité, aby ste tento faktor vzali do úvahy.

Make-up pre rôzne tóny a podtóny pleti
Zdroj: Canva.com

Ako zistím, ktorý produkt je vhodný pre môj podtón?

Vo väčšine prípadov nájdete na produktoch označenie, ktoré vám napovie pre aký podtón pleti je daný produkt vhodný:

  • písmeno C je pre studený podtón (z angličtiny “cold”),
  • písmeno N je pre neutrálny podtón,
  • písmeno W je pre teplý podtón (z angličtiny “warm”).

Ako zistiť TÓN (farbu) pleti?

Toto je pomerne jednoduché, ak však váhate, existuje pár tipov, ktoré vám s tým pomôžu:

Čeľusť v prirodzenom svetle

Vezmite si zrkadlo a poriadne si prezrite svoju pokožku v prirodzenom svetle. Čeľusť je dobrá oblasť, na ktorú sa treba zamerať, pretože je zvyčajne menej ovplyvnená zmenami farieb ako zvyšok tváre. Odtiaľ by ste mali vedieť určiť, či je váš tón pleti svetlý, bledý, stredný alebo tmavý.

Ako pleť reaguje na slnko

Ak je pre vás opaľovanie hračka, pravdepodobne máte stredný alebo tmavý tón pleti, zatiaľ čo ak máte sklony k spáleniu, tón vašej pleti je pravdepodobne svetlý alebo bledý.

ako určiť podtón pleti
Zdroj: Canva.com

Ako zistiť podtón pleti?

Podtón pleti ovplyvňuje, aké farby sa nám hodia. Určite ste si sami na sebe všimli, že niektoré farby očných tieňov, rúžov, šperkov či oblečenia vám jednoducho pristanú viac ako iné. 
Ak máte teplý podtón, znamená to, že vaša pokožka je prevažne žltá, zlatá či olivová. Ľudia s chladnejšími podtónmi majú pleť zloženú z ružových, modrých alebo červených farieb. Samozrejme môžete byť niekde medzi – v takom prípade by ste boli klasifikovaní ako neutrálni. Netušíte, do ktorej skupiny patríte? Tu je niekoľko jednoduchých spôsobov, ako to zistiť:

Farba žíl

Pozrite sa na svoje žily na zápästí v prirodzenom svetle. Ak vyzerajú modro, máte pravdepodobne studený podtón pleti, ale ak majú zelenší odtieň, vaša pokožka má teplý podtón. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorá farba prevažuje, pravdepodobne je váš podtón neutrálny.

Skúška šperkov

Ďalším spôsobom, ako zistiť svoj podtón, je zamyslieť sa, ktoré šperky vám viac pristanú. Ak vašu pokožku rozžiari striebro, zvyčajne to znamená, že máte studený podtón. Ak vám viac lichotí zlatá, máte teplý podtón. Vyzerajú obe rovnako dobre? Máte neutrálny podtón. Šperky môžu komplementovať alebo kontrastovať s farbou pleti. Napríklad, jemné strieborné alebo zlaté šperky môžu vyniknúť na tmavšej pleti, zatiaľ čo šperky s jasnými drahokamami alebo farebnými kameňmi môžu oživiť svetlú pokožku.

Nie len farba, ale aj materiál a textúra šperkov môžu ovplyvniť ich samotný pôvab vzhľadom na farbu pleti. Napríklad, lesklé šperky môžu vytvárať pekný kontrast s matnejšou pokožkou, zatiaľ čo matné šperky môžu dodávať ďalšiu hĺbku jasnejším tónom pleti, presne tak, ako to popisuje viac aj v tomto článku o výbere šperku dokonca aj podľa farby očí, či vlasov. 

Celkovo platí, že voľba šperkov by mala byť individuálna a závisí od osobných preferencií, štýlu a sebavedomia každého jednotlivca.

 

ako určiť podtón pleti
Zdroj: Canva.com

Test s bielym tričkom

Priložte si k pokožke biele tričko. Ak vaša pokožka vedľa neho vyzerá trochu ružovo, pravdepodobne budete mať chladný podtón. Ak vyzerá viac do žlta, zrejme budete mať teplý podtón.

Záver

Poznanie, aký je váš podtón, vám výrazne uľahčí výber farieb jednotlivých líčidiel i samotného podkladového make-upu. Vďaka tomu nielen ušetríte čas (a peniaze), ale podčiarknete svoju prirodzenú krásu.

Zdroje:

Cultbeauty.com
Skincraft.com
izlato.sk