Akné býva spúšťané rozličnými faktormi od genetiky až po nezdravý životný štýl či hormonálne problémy. Z toho samozrejme vyplýva, že i akné sa líši od človeka k človeku

Hoci to znie logicky, mnoho ľudí k liečbe akné stále pristupuje rovnako - nehľadiac na špecifiká jeho prejavov. V tomto článku sa dozviete aké sú najčastejšie typy akné, ako ich identifikovať, a ako ich liečiť.

Čierne bodky

Aj keď sa to mnohým zdá zvláštne, technicky môžeme čierne bodky považovať za miernejšie akné. Problémy s nimi mávajú najmä osoby s masnejším typom pleti, ale pokojne aj so zmiešanou pokožkou, keďže sa objavujú najmä v oblasti T-zóny. Vznikajú, keď odumretá pokožka a oleje upchajú pór, ktorý následkom toho oxiduje do tmavej farby. Obvykle nie sú bolestivé ani nespôsobujú žiadnu zmenu textúry pokožky. Jedným z účinných riešení ako sa zbaviť čiernych bodiek je používať séra, tonery alebo masky s obsahom kyseliny salicylovej.
Obrázok čierne bodky
Zdroj: Shutterstock.com

Biele vyrážky

Tieto vyrážky vznikajú podobne ako čierne bodky, avšak vzhľadom k tomu, že prebytočný maz a odumretá pokožka nie sú v kontakte so vzduchom, neoxidujú do tmavej farby. Ostávajú teda biele alebo jemne žlté, ale nie sú až také výrazné. O tieto vyrážky sa postará pravidelná, no šetrná exfoliácia, napr. kyselinou glykolovou.
Obrázok biele vyrážky
Zdroj: Docklists.in

Pustuly

Pustuly vznikajú vtedy, keď je pór tak veľmi upchatý, že pokožka okolo neho napuchne. Je to presne ten typ vyrážok, ktoré si mnoho ľudí vytláča, keďže sú naplnené hnisom. Avšak vytláčanie môže situáciu ešte zhoršiť. V tomto prípade je najlepším riešením prevencia, resp. pravidelné a šetrné čistenie pleti. 
Obrázok pustuly
Zdroj:Canva.com

Papuly

Papuly sa prejavujú začervenaním a niekedy aj napuchnutím. Rozdiel medzi papulou a pustulou je v tom, že papuly nie sú naplnené hnisom, respektíve nie je ho vidieť. Zväčša vznikajú kvôli baktériám nachádzajúcim sa v koži. Na liečbu pustúl sa odporúča niacinamide.
Obrázok papuly
Zdroj:Zdravi.euro.cz

Cystické akné

Jeden z najhorších typov akné, ktorého je veľmi náročné sa zbaviť. Prejavuje sa napuchnutím, začervenaním, často i bolesťou pri dotyku. Vyrážky sú niekedy naplnené hnisom, avšak nie vždy. Častokrát sa aj po zahojení vytvorí na rovnakom mieste nová vyrážka. Ak sa cystické akné nelieči alebo sa nelieči správne, môže zanechať jazvy. Liečba musí byť komplexná. Vo všeobecnosti sa však odporúčajú tieto ingrediencie: niacinamide, kyselina salicylová a kyselina hyalurónová.

Obrázok cystické akné
Zdroj:Holladaydermatology.com

Hormonálne akné

Hormonálne akné sa objavuje obzvlášť v určitom čase ženského cyklu, avšak niekedy súvisí s celkovou hormonálnou rovnováhou tela. Prejavuje sa ako cysty a papuly v oblasti brady, okolo úst a sánky. Ak máte skúsenosti, že toto akné sa prejavuje iba v určitom bode vášho cyklu a potom zmizne, nemusíte sa ničoho obávať. Stačí, keď si nebudete tieto vyrážky dráždiť či príliš vysušovať. Pokiaľ sa však hormonálneho akné neviete zbaviť, mali by ste si dať skontrolovať svoju hladinu hormónov.

Obrázok hormonálne akné
Zdroj:Getty.com

Ako sme už v úvode spomínali, akné sa u každého prejavuje inak, preto buďte pri jeho liečbe opatrní, a ak je to potrebné, poraďte sa s dermatológom.

Zdroje: 
Insider.com
Self.com
Thedermspecs.com
Healthline.com