Aj keď budete dodržiavať všetky hygienické predpisy a postupy uvádzané výrobcom, občas sa môže objaviť klientka, ktorá na aplikáciu gélových či akrylových nechtov zareaguje nepríjemnou kožnou reakciou. Na to, aby ste však vedeli takejto zákazníčke pomôcť, je nutné vedieť, prečo táto reakcia vzniká.

Ako vzniká alergia

V skutočnosti je alergia na niektorý z nechtových produktov, resp. chemickú látku veľmi zriedkavá. Alergia je totiž stav, ktorý nevzniká po jednej aplikácii, ale vyvíja sa týždne, mesiace až roky opakovanou aplikáciou.

Ako sa prejavuje?

V počiatočnom štádiu, počas tzv. senzitizácie sa prejavuje opuchom, začervenaním, lesklosťou nechtových valov a brušiek prstov, či postupným ztenšovaním až úplným odstránením eponýchia. Ak nedôjde v tomto štádiu k odstráneniu modelácie, môže dôjsť až k onycholýze, teda k oddeleniu nechtovej platničky od lôžka, zápalom lôžka a ostatných častí prstov a olupovaniu kože. (Zdroj)

Alergia sa nemusí prejavovať len v okolí nechtov a rúk, nakoľko protilátky bojujúce s alergénom sa krvným obehom dostanú kamkoľvek v tele. Pomerne často sa reakcia ukáže na krku, za ušami či na očných viečkach. Častejšie než zákazníčky ňou trpia práve nechtové dizajnérky, ktoré prichádzajú do kontaktu s chemikáliami a prachom každý deň.
Ako sa prejavuje alergia na gélové nechty
Zdroj: Rachaeldivers.com

Ako sa alergii vyhnúť?

Keď alergia jedného dňa prepukne, zväčša je doživotná a jediným spôsobom ako sa jej vyhnúť je používanie hypoalergénnych produktovochraňovať sa pred chemikáliami a prachom rukavicami. V prípade alergie u zákazníčiek sú najčastejším alergénom rôzne druhy akrylátov (ako napr. MMA, EMA, HEMA, atď.), nakoľko sú  akryláty v gélovom aj akrylovom systéme chemicky veľmi podobné látky, zväčša pomôže výmena jedného systému za druhý len na krátke obdobie. 

Okrem toho je podľa Douglasa Schoona, vedúceho vývoja spoločnosti CND,  nesmierne dôležité, aby bol použitý materiál, resp. gél, dostatočne  dlho polymerizovaný, v opačnom prípade môže vyvolávať imunitnú reakciu aj ten najkvalitnejší hypoalergénny gél, keďže v nevytvrdnutom štádiu nie sú gély vhodné k dlhodobému kontaktu s nechtom. Z tohto dôvodu treba vždy dbať na dodržiavanie času polymerizácie uvádzaného výrobcom a dobrý stav žiariviek v lampe

Ako sa vyhnúť alergii na gélové nechty
Zdroj: Canva.com

Okrem toho vystríha nechtové dizajnérky pred miešaním produktov od rôznych značiek, najmä pokiaľ ide o akrylový systém, pretože tekutina nekompatibilná s práškom môže taktiež spôsobiť neúplné vytvrdnutie produktu. 

Osobitnú kategóriu tvoria klientky, ktoré sú fotosenzitívne. Ak majú silnú alergiu na slnečné žiarenie, resp. UV svetlo v ňom, tieto problémy sa môžu prejaviť aj počas tvrdnutia gélu v lampe (hoci UV lampa vyžaruje niekoľkokrát menej UV žiarenia ako slnko), resp. po pár hodinách. V takom prípade môžu zákazníčke pomôcť bavlnené rukavičky s odstrihnutými končekmi prstov na ochranu pred žiarením.

Alergia na gélové nechty
Zdroj: Medicalnewstoday.com

Akútna kontaktná dermatitída

Omnoho častejším stavom je lokálne podráždenie niektorým z produktov. Najčastejšie ide o pomerne agresívne látky ako acetón, alkohol, či kyseliny. U osôb s precitlivenosťou sa môže až niekoľko hodín po aplikácii objaviť kožná reakcia, ktorá pretrváva aj týždeň. Tento stav, najčastejšie sprevádzaný začervenaním, svrbením a pľuzgierikmi, sa nazýva akútna kontaktná dermatitída a vyhnúť sa jej dá vynechaním iritantu z modelácie. 

Ak sa teda u vašej zákazníčky objaví takáto reakcia, hoci pri predchádzajúcich návštevách tento problém nemala, hľadajte produkt, ktorý ste pri nej použili prvýkrát, nový produkt, iný výrobca či zmenené zloženie môžu byť na vine

Ak ku vám prišla prvýkrát a upozornila vás, že už sa jej niečo také v živote stalo, vynechajte v prvom rade kyselinový primerpoužite gély bez obsahu kyselín (výrobca by mal tento údaj uvádzať v popise produktu). Ak sa reakcia objaví aj tak, vymeňte Cleaner (odstraňovač výpotku) za lekárenský alkohol, pretože izopropyl alkohol v cleaneroch , môže veľmi citlivým osobám takisto spôsobovať podráždenie. V neposlednom rade môže byť zákazníčka citlivá na latex, zvoľte preto radšej nitrilové rukavice.

Alergia alebo podráždenie - ako ich rozlíšiť?

Občas je naozaj ťažké rozlíšiť, či ide o alergiu alebo podráždenie. Prejavy ako začervenanie, svrbenie či vyrážky sa môžu vyskytovať pri oboch. Najdôležitejšia je komunikácia - v prípade, že príznaky po pár dňoch odznejú, ide zrejme o podráždenie. Ak pretrvávajú až do ďalšieho doplnenia a vôbec sa nezlepšujú, práve naopak, môže už ísť o alergiu.

V takom prípade by mala zákazníčka navštíviť alergológa, ktorý  by podozrenie overil testami na akryláty. V mnohých prípadoch však nie je možné takejto zákazníčke pomôcť striedaním produktov a s akrylovými či gélovými nechtami je nútená sa rozlúčiť.

Zdroje:
Nailsmag.com
Ncbi.com
Nailpro.com
Livestrong.com