Vy ako profesionál krásy ste už určite o tejto látke počuli. Či už ste o nej čítali alebo vám to známa, takisto zapálená beauty špecialistka, rozpovedala pri návšteve. V súčasnosti je totiž niacinamide ospevovaný na všetkých frontoch. A niet sa čomu čudovať.

Niacinamide je forma vitamínu B3, ktorá by mala pomôcť vašej tvári, aby bola jemná, spokojná a hladká ako tvár bábätka. Má veľké množstvo benefitov, a preto by nemal chýbať ani vo vašom kozmetickom kufríku. 

Poďme sa spoločne pozrieť na kúzlo vitamínu B3.
01

Upokojuje pokožku.

Spomedzi všetkých výhod používania niacinamidu sa asi najviac hovorí o jeho protizápalovom účinku. Podľa slov dermatologičky Cheri Frey z Marylandu niacinamide nielenže pomáha pri obnove kožnej bariéry, čo je dôležité pri prevencii zápalu, ale tiež je to veľmi dobrý antioxidant. To znamená, že ochraňuje pokožku pred vonkajšími faktormi, ktoré môžu spôsobiť podráždenie. Navyše vďaka tomu, že pri správnom použití niacinamide nevyvoláva žiadne podráždenie ani reakcie, je výborný v boji proti akné, ekzémom, rosacei či keratoris pilaris.

02

Bojuje s akné.

Tak moment - existuje ingrediencia, ktorá je dostatočne jemná pre citlivú pleť, no zároveň dosť silná, aby porazila akné? Veru áno.

Štúdie ukazujú, že niacinamide je rovnako efektívny v boji s vyrážkami ako klindamycín (látka, ktorá je zvyčajne predpisovaná proti akné), ak je aplikovaný dvakrát denne po dobu ôsmich týždňov. Taktiež reguluje množstvo kožného mazu, vďaka čomu redukuje množstvo vyrážok a čiernych bodiek.

Je teda rovnako efektívny a spoľahlivý ako kyselina salicylová, avšak nie je dráždivý, vďaka čomu sa hodí všetkým typom pleti.
03

Pomáha pri tvorbe ceramidov.

Ceramidy sú molekuly, ktoré posilňujú kožnú bariéru, udržiavajú ju hebkú a hydratovanú. V podstate sú to prvky, ktoré sú základným kameňom pri udržiavaní vlhkosti v pleti.

Niacinamide pomáha produkovať ešte viac týchto prvkov, čoho výsledkom je šťastnejšia pleť s menej viditeľnými vráskami.

obrázok starostlivosť o pleť
04

Redukuje hyperpigmentácie.

Na prekvapenie, aj v tomto dokáže niacinamide pomôcť. Môže redukovať tmavé aj červené škvrny spôsobené slnkom či akné. 

Navyše, na rozdiel od mnohých iných látok, ktoré zosvetľujú pokožku, niacinamide nie je dráždivý. Jedna štúdia dokonca zistila, že 5% niacinamide dokáže viditeľne zjemniť hyperpigmentácie už v priebehu 4 týždňov.

05

Je efektívny iba v niektorých typoch produktov.

Predtým než si kúpite celú novú kozmetickú výbavu s obsahom niacinamidu, mali by ste vedieť, že tento vitamín nie je efektívny v každom produkte. Respektíve, na to, aby fungoval, musí ostať na pleti. To znamená, že kúpiť si čistiace mlieko s obsahom vitamínu B3 nemá veľký význam, keďže tento produkt po chvíli aj tak zmyjete z tváre. Namiesto toho radšej investujte do séra či hydratačného krému.

PRO TIP: Pre skutočne efektívne využitie niacinamidu v produkte, musí byť táto látka vyššie v zozname ingrediencií, nie na jeho konci.

06

Nemusí dobre fungovať so všetkými produktmi.

Existuje verzie, podľa ktorých látky s vyšším pH (ako má niacinamide) a s nižším pH (ako vitamín C) môžu navzájom rušiť svoj efekt. To znamená, že ak by ste si naniesli produkt s niacinamidom a potom produkt s vitamínom C, nezískate pre svoju pleť žiadne benefity, lebo tieto dve látky si ich navzájom zrušili. Avšak je dôležité poznamenať, že názory sa v tomto bode rozchádzajú - podľa niektorých odborníkov to neplatí a môžu sa miešať, podľa iných zas nie.

Avšak vo všeobecnosti platí, že niacinamide by ste nemali veľmi miešať s: retinolom, kyselinami či spomínaným vitamínom C - tieto kombinácie by totiž mohli niektorým ľuďom spôsobiť podráždenie.

PRO TIP: Môžete aplikovať produkt s niacinamidom a počkať aspoň 10 minút, kým aplikujete produkt s obsahom vyššie spomínaných látok. Najistejšie však je nepoužívať tieto produkty v jednej rutine - retinol si môžete dať napríklad večer, niacinamide ráno.

niacinamide
07

Potrebuje čas.

Viete, ako sa vraví - všetko potrebuje čas. Niacinamide nevylieči žiadnu pleť z večera do rána. Podľa niektorých štúdií by sa výsledky mali dostaviť do 3 mesiacov, niektoré efekty dokonca už do mesiaca. Každá pleť je však iná, a teda aj reaguje inak.

Zhrnutie:

  • Niacinamide je vlastne vitamín B3.
  • Má protizápalový efekt a pomáha v boji s akné.
  • Podporuje tvorbu ceramidov a redukuje hyperpigmentáciu.
  • Nie je efektívny vo všetkých produktoch.
  • Nemal by sa miešať s istými látkami.
  • Na dosiahnutie želaného efektu si musíte chvíľu počkať.