Aj v roku 2022 bude chemický peeling jedným z top kozmetických trendov, a to najmä vďaka jeho schopnosti rozžiariť a vyčistiť pleť. Chemický peeling sa využíva predovšetkým na zmenšenie viditeľnosti pórov a zlepšenie celkovej štruktúry pokožky (zdroj). Veľkej obľube sa teší najmä u ľudí s mastnou pleťou.

Čo je chemický peeling? Aký má vplyv na akné a na vrásky, jazvy či pigmentové škvrny?

Chemický peeling sa zaraďuje medzi tzv. resurface ošetrenia, pretože pomáha odkryť nové vrstvy kože. Vďaka tomu môže zmierniť alebo úplne vyriešiť tieto kožné problémy:
  • začervenanie,
  • nadmernú mastnotu a upchaté póry,
  • vrásky,
  • poškodenie pokožky od slnka,
  • jazvy (napr. po akné),
  • hyperpigmentácie.

Môže sa chemický peeling aplikovať aj na iné časti tela?

Chemický peeling sa využíva predovšetkým na oblasť tváre, rúk a krku. Mnoho ľudí však využíva túto procedúru aj na iné časti tela, napr. na chrbát či nohy. Aj v týchto oblastiach môže výrazne pomôcť, napr. s akné. Na tento účel sa na domáce použitie obvykle odporúčajú produkty (sprchové gély, krémy) s obsahom kyseliny salicylovej. Takéto produkty v našich drogériách ponúka napríklad značka Cerave.
Ako chemický peeling funguje

Zdroj: Canva.com

Ako chemický peeling funguje?

Na svoje fungovanie využíva jemné kyseliny, ktoré sa v tenkej vrstve nanášajú na pleť. Peeling funguje tak, že odstraňuje vrchnú vrstvu pokožky a odkrýva novú, zdravú pokožku. Toto obľúbené ošetrenie môže tiež prirodzene stimulovať produkciu kolagénu.

Existujú 3 tipy chemického peelingu:

  • povrchový peeling - preniká iba do vonkajšej vrstvy pokožky pomocou jemných kyselín ako je alfa-hydroxykyselina,
  • stredne hlboký peeling - využíva silnejšie kyseliny (napr. kyselinu glykolovú), ktoré prenikajú hlbšie,
  • hĺbkový peeling - tento typ peelingu preniká hlboko do pokožky, odstraňuje odumreté kožné bunky, avšak pri neopatrnosti môže spôsobiť silné podráždenie.

Vo všeobecnosti sa odporúča podstúpiť chemický peeling pod dohľadom profesionála - kozmetičky alebo lekára. Tí pracujú s vyššími koncentráciami, vďaka čomu je efekt viditeľnejší a navyše dokážu objektívne zhodnotiť stav vašej pokožky, ako i jej potreby. Okrem toho sa nemusíte báť prehnanej reakcie - profesionáli vedia, aký typ kyseliny a v akej koncentrácii bude pre ich klienta najvhodnejší.

Je možné spraviť si ho aj doma?

Áno, v súčasnosti nájdeme v obchodoch širokú škálu kozmetických produktov určených na domáci chemický peeling. Medzi značky, ktoré v drogériách na Slovensku ponúkajú chemické peelingy na domáce použitie patria napríklad Revolution Skincare, Balea, Catrice. Pochopiteľne, účinok bude nižší ako pri profesionálnom kozmetickom ošetrení.

Treba však mať na pamäti, že tieto látky môžu byť veľmi silné a najmä suchá či citlivá pleť ich môže spočiatku znášať ťažko. Určite teda tieto produkty nepoužívajte každý deň. Ideálne je nepoužívať ich viac ako 1x týždenne - chemický peeling treba do svojej rutiny zaraďovať pomaly a postupne. A hlavne neprekračujte čas pôsobenia odporúčaný výrobcom produktu.

Aké kyseliny sa používajú?

Existujú rôzne typy chemických peelingov s rôznymi kyselinami a ich koncentráciami. Spomedzi jemnejších kyselín je to napríklad kyselina mandľová a kyselina mliečna. Pri ich používaní si síce na viditeľnejšie výsledky budete musieť chvíľu počkať, avšak sú výbornou voľbou pre začiatočníkov či pre citlivú pleť.

Spomedzi silnejších alternatív môžeme spomenúť kyselinu glykolovú. Tá preniká hlbšie do pokožky, avšak pri domácom použití môže vyvolať mierne podráždenie.

Silnou bojovníčkou proti akné je kyselina salicylová. Preniká hlboko do pokožky a čistí upchaté póry. Podobne ako pri kyseline glykolovej, aj tu je možnosť podráždenia, nakoľko sa jedná o silnú látku.

Rôzne typy produktov s kyselinami

Zdroj: Canva.com

Ako často sa môže chemický peeling aplikovať?

Každý človek má inú pleť, preto neexistuje univerzálne pravidlo. Najdôležitejšie je počúvať svoje telo a vo všeobecnosti platí, že menej je viac. Ak by ste to s chemickým peelingom prehnali, zbytočne riskujete veľmi nepríjemné nežiaduce účinky.

Kedy je najvhodnejšie absolvovať ho? Ako pôsobí v lete?

Jemnejšie a stredné chemické peelingy je možné absolvovať celoročne. Napriek intenzívnemu účinku nespôsobujú iritácie. Avšak vzhľadom k tomu, že pleť je po nich citlivejšia na slnečné žiarenie, odporúčajú sa skôr počas chladnejších mesiacov.

Je vhodné ísť na chemický peeling počas tehotenstva?

Silným kyselinám, ktoré prenikajú hlboko do pokožky, sa odporúča v tehotenstve vyhnúť. Medzi ne patria BHA kyseliny, ako napríklad kyselina salicylová. V nízkej koncentrácii (menej ako 2 %) by bola v poriadku, avša vo vysokej koncentrácii, ktorá sa používa v profesionálnych ošetreniach sa pre tehotné ženy určite neodporúča

Jemnejšie AHA kyseliny, ako kyselina mliečna, mandľová, glykolová v produktoch na domáce použitie sú však bezpečné aj počas tehotenstva a dojčenia.

Aké sú riziká pri používaní chemického peelingu?

Ak to s používaním chemického peelingu preženiete alebo sa nebudete držať základných zásad, riskujete:

  • infekciu,
  • pupienky,
  • permanentné začervenanie ošetrovaných oblastí,
  • precitlivenosť pleti,
  • zjazvenie,
  • suchosť.

Platí, že nežiaducim účinkom sa môžete vyhnúť správnou starostlivosťou PRED aj PO peelingu.

V prvom rade by ste si mali nechať poradiť od profesionála a zbytočne netrvať na hĺbkovom peelingu, ak to nie je nutné. Okrem toho sa odporúča pár dní pred procedúrou vyhnúť sa niektorým skrášľovacím rituálom, napr. depilácii chĺpkov tváre. Taktiež by ste mali byť k svojej pokožke nežní, teda používať šetrné produkty. Okrem toho sa minimálne týždeň pred peelingom vyhnite fyzickej exfoliácii - zrnkovým peelingom, gélom s drsnými čiastočkami a pod.

Šetrná starostlivosť o pokožku po chemickom peelingu

Zdroj: Canva.com

Aká je starostlivosť PO chemickom peelingu?

Pri ľahších či stredných formách chemického peelingu sa pleť úplne zotaví do pár dní (pri slabých koncentráciách a správnej starostlivosti aj kratšie). Môže sa stať, že pokožka bude mierne začervenaná. Mali by ste sa o ňu aj dobre starať - jemne ju umývať a zvlhčovať krémami a sérami.

Po hĺbkovom chemickom peelingu môže byť dĺžka hojenia až 2 týždne. Pre čo najlepšie výsledky je potrebné dodržiavať pokyny lekára alebo kozmetičky. Pravdepodobne vám odporučí špeciálne emulzie, ktoré pomôžu s rýchlejším hojením. Takýto hĺbkový peeling môže dočasne spôsobiť začervenanie a mierny opuch. Niektorí ľudia tiež pociťujú jemné pálenie alebo štípanie. (zdroj)

Čo sa týka nosenia make-upu, pri slabších peelingoch si ho môžete naniesť hneď nasledujúci deň, pri stredných ideálne po týždni od ošetrenia. Po zákroku by ste sa mali vyhýbať priamemu slnečnému žiareniu a nosiť ochranný faktor (avšak to by ste mali nehľadiac na to či ste po chemickom peelingu alebo nie - ochranný slnečný faktor je prevenciou vzniku vrások a hyperpigmentácií).

Koľko stojí chemický peeling?

Cena sa odvíja od viacerých faktorov - či si ho chcete spraviť sami doma alebo sa zveríte do rúk profesionála. Ďalším faktorom je hĺbka peelingu - ľahší chemický peeling vás samozrejme vyjde omnoho lacnejšie, nakoľko hĺbkový peeling siaha k desiatkam, možno až stovke eur. 

Ceny sa teda výrazne líšia, avšak vždy majte na pamäti - nevyberajte si podľa ceny, ale podľa kvality.

Kde absolvovať školenie na chemický peeling?

Vzhľadom k obrovskej popularite a variantnosti chemického peelingu je na jeho vykonávanie dostupných množstvo rôznych školení. Je len na vás, ktorý si v prípade záujmu vyberiete. Na Slovensku ponúka takéto školenie viacero kvalifikovaných odborníkov.

Záver

Chemický peeling je rýchla, bezpečná a cenovo výhodná metóda na vyčistenie a omladenie pleti. Napriek tomu, že v dnešnej dobe sú obchody plné produktov vhodných na domáci chemický peeling, najlepšie výsledky docielite návštevou (resp. návštevami) kozmetičky alebo lekára. Tí vám odporučia najlepšie riešenie a postarajú sa o to, aby procedúra prebehla bez komplikácii a vyhli ste sa nepríjemným nežiaducim účinkom.

Zdroje:
Healthline.com
Repechage.com
Plasticsurgery.org
Smartbeauty.sk
Dermabog.cz
Webmd.org