Atletická noha, odborne nazývaná tinea pedis, je plesňová infekcia kože na nohách, ktorá sa zvyčajne najskôr objavuje medzi prstami. Často sa vyskytuje u ľudí, ktorí nosia tesnú obuv alebo sa im výrazne potia nohy. Lieči sa pomocou mastí a liekov, ale infekcia sa zvykne opakovať.(Zdroj) Práve z toho dôvodu je prevencia veľmi dôležitá.

Veľké množstvo ľudí má v priebehu svojho života nejakú skúsenosť s atletickou nohou. Vy ako pedikér/ka túto infekciu síce vyliečiť nedokážete, ale na druhej strane môžete svojich klientov edukovať v oblasti jej prevencie. 

Prejavy atletickej nohy

Atletická noha sa spravidla prejavuje šupinatou červenou vyrážkou medzi prstami, ktorá spôsobuje pálenie a svrbenie. Tie sú najviac citeľné hneď po vyzutí topánok a ponožiek.

Sprievodným prejavom je taktiež chronická suchosť kože, ktorá sa tiahne po boku nohy, pričom si ju človek môže zamieňať s ekzémom. Koža je teda veľmi suchá, popraskaná alebo sa olupuje. Objavujú sa praskliny a mokvanie medzi prstami nôh. Niektoré typy atletických nôh sa vyznačujú tým, že sa objavia pľuzgiere alebo vredy. 

Infekcia sa môže rozšíriť na obe nohy, ale tiež aj na ruky - najmä ak sa človek poškriabe po infikovanej časti nohy.(Zdroj)

Atletická noha, prejavy
Zdroj: Shutterstock.com

Príčiny vzniku

Atletickú nohu spôsobuje plesňová huba, ktorej sa darí v teplom a vlhkom prostredí. Často sa vyskytuje v sprchách, na podlahách šatní a okolo bazénov. Toto ochorenie je nákazlivé, a teda sa môže šíriť prostredníctvom kontaminovaných podláh, uterákov alebo odevov. 

Hoci názov tejto infekcie môže napovedať niečo iné, na to, aby človek dostal atletickú nohu, nemusí byť vôbec atlét. Medzi rizikové faktory patrí: návšteva verejných priestorov, ako sú napr. bazény, sauny či sprchy, naboso, delenie sa o odevy s infikovanou osobou, ale tiež nosenie vlhkých ponožiek alebo tesných topánok. (Zdroj)

Ako sa prejavuje atletická noha
Zdroj: Healthline.com

Prevencia

  1. Prízvukujte klientom, aby udržiavali svoje nohy suché, najmä medzi prstami. Vlhké či spotené nohy obuté v tesných topánkach vytvárajú ideálne prostredie pre rast plesňovej infekcie.
  2. Pravidelná výmena ponožiek. Ak sa nohy veľmi potia, treba meniť ponožky pokojne aj opakovane v priebehu dňa.
  3. Používať dobre vetrané topánky. Odporučte klientom, aby sa vyhli topánkam vyrobeným zo syntetických materiálov ako vinyl alebo guma. Je dobré disponovať aspoň jedným párom topánok navyše, aby si ich klient mohol vymeniť a nechať pôvodné celkom vysušiť.
  4. Nepohybovať sa po verejných miestach, resp. okolo verejných bazénov, spŕch a v šatniach naboso. Treba nosiť vodotesné sandále alebo šľapky.
  5. Nezanedbávať starostlivosť o nohy. Ak klient vie, že sa mu potia nohy, môže používať prášok, najlepšie antifungálny, ktorý odsaje nadbytočnú vlhkosť.
Zdroje:
Lekar.sk
Zdravie.sk