Sme neoddeliteľnou súčasťou prírody a napriek tomu, že žijeme v dobe, keď už náš bezprostredný kontakt s ňou nie je až taký blízky a častý ako u našich predkov, rozhodne by sme sa jej nemali odcudziť. V nej totiž neustále nachádzame odpoveď na riešenie mnohých našich problémov, upokojíme svoju dušu a pomocou esencií obsiahnutých v rastlinstve, bylinkách či prírodných produktoch prebudíme svoju celkovú krásu.

Lipa

Už naši slovanskí predkovia považovali lipu za zázračný strom. Pod košatou lipou čerpali energiu, získavali pokoj a istotu. Odvar z lipy skrášľuje a rozjasňuje pokožku tváre, upokojuje podráždenú pokožku hlavy a takisto prospieva unaveným a začervenaným očiam. 

Tip na recept: Namočte odličovací tampón do vlažného lipového odvaru a priložte na očné viečka. V priebehu pár minút budú oči svieže, pohľad sa rozjasní a rozžiari. Vlasom však prospieva aj výluh zo sušeného lipového kvetu. Pripravíme si ho tak, že asi 50mg sušeného kvetu namočíme na 30 minút do teplej vody. Tento výluh pridáme do poslednej vody, ktorou si oplachujeme vlasy po umytí. Túto kúru opakujeme aspoň 2 týždne. Vlasy budú krásne lesklé, jemné a pružné. 

lipa
Zdroj: Canva.com

Breza

Účinky tohto krásneho stromu na zdravie i krásu sú známe už po stáročia. Účinné látka, éterické oleje, flavonoidy a prírodný vitamín C - to všetko sa získava z listov a kôry brezy. Veľmi známe je používanie brezovej vody.

Tip na recept: Pravidelné masírovanie vlasovej pokožky brezovou vodou zabraňuje tvorbe lupín, vyživuje vlasy a znásobuje ich prirodzenú krásu. Pre väčší účinok si skúsme vlasy pre masážou umyť kvalitným brezovým vlasovým šampónom.

Gaštan

Ak sa počas pekných jesenných dní vyberiete na prechádzku a nájdete zdravé, hrejivo hnedé plody gaštanov, určite si ich plody prineste domov. Plody gaštanu totiž nielenže vnášajú do nášho príbytku pokojnú atmosféru a harmonizujú ho, ale ochraňujú a posilňujú aj naše žily. 

Tip na recept: Rozdrvíme 15 gaštanov, pridáme 10 g tymiánu a 10 g žihľaovových listov. Potom zoberieme dve vrchovaté polievkové lyžice tejto zmesi, prelejeme pollitrom vriacej vody a necháme 30 minút lúhovať. Liečivý výluh scedíme, dvanásť lyžíc z neho odoberieme, zmiešame zo 4 litrami teplej vody, nalejeme do lavóra alebo vaničky a doprajeme si liečivý kúpeľ nôh. 

gaštan
Zdroj: Canva.com

Harmanček

Nežná a jemná bylinka, ktorá čistí pleť, upokojuje zápaly, pomáha doliečovať spáleniny a výborne prospieva aj vlasom, pokožke tela i celému organizmu. Výluh z harmančeka môžeme použiť aj na účinné obohatenie šampónu.

Tip na recept: 25 g harmančeka prelejeme pollitrom vriacej vody a zmes necháme 30 minút vylúhovať. Potom výluh scedíme a pri umývaní vlasov vmiešame do šampónu. Podobne si môžeme vlasový šampón obohatiť aj výluhom z iných rastlín - napríklad rozmarínom, žihľavou či brezovými listami. Na upokojenie podráždenej pokožky s prípadnými zápalmi či uhrami je vhodný výluh z tejto vylinkovej zmesi: po 10 dielov levandule lekárskej, ružových lístkov, kvetov trnky, listov podbieľa, 20 dielov myšieho chvosta, harmančeka a prasličky prelejeme pollitrom vriacej vody a necháme vylúhovať. Po scedení roztok použijeme ako obklad na tvár. Obklady by nemali byť teplejšie ako 50 stupňov Celzia a zábal by nemal trvať dlhšie ako 30 minút.

Žihľava

Veľmi účinný prostriedok pre získanie lesklých, zdravých a pružných vlasov je kúpeľ zo žihľavy dvojdomej.

Tip na recept: 100 g sušených listov žihľavy prelejeme pollitrom vriacej vody, necháme vychladnúť a scedíme. Chladný odvar zmiešame so štvrťlitrom 8% octu, pridáme do vody, ktorou si na záver po umývaní oplachujeme vlasy a túto procedúru robíme pravidelne. Účinok v podobe pekných a zdravých vlasov nedá na seba dlho čakať.

Zdroje:
Prezdravie.sk
Leros.cz
Krasazprirody.sk