Ryšavé vlasy už celé stáročia fascinujú ľudstvo vďaka svojej nezvyčajnej a vzácnej ohnivej farbe. Ryšavky sú často spájané s ohnivými temperamentmi a mystickými vlastnosťami, ktoré majú svoje jedinečné miesto v histórii a kultúre.

Image
Zdroj obrázku: gettyimages.com
Genetika

Ryšavá farba vlasov je najvzácnejšia farba na svete, len 1-2 % svetovej populácie sa môže pýšiť touto ohnivov farbov. Za vznik ryšavých vlasov môže zmutovaný gén MC1R na 16. chromozóne. Tento gén ovplyvňuje typ melanínu produkovaného vo vlasových folikuloch. Zatiaľ, čo väčšina ľudí produkuje eumelanín, ktorí ma za následok hnedé alebo čierne vlasy, tak ryšaví ľudia produkujú feomelanín.

Mýty a legendy

V Starovekom Grécku sa verilo, že po smrti sa ryšaví ľudia premenia na upírov a v Starovekom Ríme ich zobrazovali ako odvážnych a silných. V Starovekom Egypte boli ryšavý považovaný za ľudí prinášajúcich nešťastie, a preto boli často obetovaný bohom. Kelti si naopak ryšavé vlasy vážili. Vnímali ich ako ľudí, ktorí majú spojenie s božstvom a nadprirodzenom. Počas stredoveku boli ryšavé vlasy často vnímané ako znak čarodejníctva. Ryšavé ženy boli často z neho obviňované a neskôr súdené a často krát aj upálené na hranici. 

Druhy mederoterapie  Maderoterapeutická masáž Pomocou špeciálne vyrobených drevených nástrojov, masážne techniky Maderoterapie zahŕňajú jemný tlak a pohyby na zmiernenie svalového napätia a na podporu relaxácie. Tento typ je vhodný pre ľudí, ktorí bývajú unavený alebo potrebujú odbúrať nahromadený stres.  Tvarovanie tela Zameriava sa na špecifické oblasti tela náchylné na celulitídu a predbytočný tuk. Cieľom tvarovania je zlepšiť tón a textúru pokožky a zároveň podporiť definovanejšiu siluetu. Stimuláciou krvného obehu a lymfatickej drenáže pomáha táto technika prirodzene definovať telo.  Lymfodrenáž Jemnými, rytmickými pohybmi drevenými nástrojmi lymfodrenáž stimuluje lymfatický systém, napomáha detoxikácii a zmierňuje opuchy. Tento typ terapie je prospešný pre tých, ktorí chcú posilniť imunitné funkcie a celkovo sa citíť príjemnejšie.  Maderoterapia tváre Drevené nástroje sa používajú pri ošetreniach tváre, na zlepšenie krvného obehu, podporu tvorby kolagénu a omladenie pokožky. Od redukcie vrások až po zvýraznenie kontúr tváre, tvárová Maderoterapia ponúka prirodzené riešenie na dosiahnutie žiarivej pleti.
Zdroj obrázku: gettyimages.com

Výhody a nevýhody ryšavých vlasov

Nositeľky ryšavej farby sú častokrát obdivované svojim okolím. Častokrát vyžarujú zmyselnosť, temperament, tajomnosť a pôsobia moderne, ale stretávajú sa aj s mnohými výhodami a nevýhodami, ktoré im znepríjemňujú život.
Citlivosť na slnko: Ryšavky majú veľmi svetlu pokožku, ktoré je veľmi rýchlo náchylná na slnečné žiarenie a slnečné popálenia, takže z toho vyplýva, že sú náchylnejšie na výskyt rakoviny kože.
Stereotypy: Jedno z najznámejších výrokov o ryšavých ľuďoch je, že nemajú dušu a tiež deti sú častokrát vystavený rôznym posmechom v kolektíve.
Silnejšia bolesť: Vedecká štúdia dokázali, že ryšaví ľudia môžu byť citlivejší na niektoré druhy bolesti a môžu na ne potrebovať viac anestézie počas lekárskych zákrokov.
Výnimočná krása: ryšavé vlasy patria medzi veľmi vzácne a na svete je ich nositeľov len okolo 1%.
Prírodné SPF: Aj, keď sú ryšavci náchylnejší na slnko, tak ich pokožka má vyššiu SPF ochranu oproti ostatným typom pokožky.
Produkcia Vitamínu D: Ryšavci dokážu produkovať viacej vitamínu D, a to hlavne v krajinách s menším množstvom slnečného počasia, čo im pomáha absorbovať viac slnečného svetla.



Image
Zdroj obrázku: gettyimages.com

Zaujímavosti

Fakt, že ryšavé vlasy sú jedinečné dokazujú aj mnohé zaujímavosti.
Hroziace vyhynutie: Kvôli dôsledkom globálneho otepľovanie hrozí, že ryšaví ľudia do 100 rokov môžu vyhynúť, pretože gén, ktorý je za ich vznikom sa pomaly vytráca.
Obľúbený u včiel: Vďaka svojej farbe a odlesku na slnku, ryšavé vlasy priťahujú včely, ktorým ryšavé vlasy pripomínajú kvety.
Menej vlasov: Ryšavý majú v priemere 90 000 vlasov, pričom brunteky okolo 140 000 a blondíny 110 000. Ryšavé vlasy sú, ale hrubšie, vďaka čomu majú väčší objem.
Ťažké prefarbenie: Ryšavé vlasy sa držia svojho pigmentu dlhšie ako ostatné typy.
Ryšaví ľudia s modrými očami sú najmenšia menšina na svete. Väčšina ryšavcov sa rodí so zelenými očami.
Adolf Hitler zakázal ryšavé manželstvá, aby sa nešírila nečistá rasa.
Najviac ryšavých ľudí žije v Škótsku.
Redhead day festival je festival, ktorý sa každý rok koná v Holandskom Tilburgu posledný augustový týždeň, kde ryšavci oslavujú samých seba.

Ryšavé vlasy so svojou bohatou históriou a kultúrnym významom naďalej uchvacujú a očarujú. Či už sa naň pozeráme optikou vedy, mýtov alebo modernej kultúry, ryšavky majú v našej kolektívnej predstavivosti osobitné miesto. Prijatie a oslava tejto vzácnej a krásnej vlastnosti nám umožňuje oceniť rozmanitosť a zázrak ľudskej genetiky. Takže, keď nabudúce uvidíte ryšavku, spomeňte si na fascinujúcu históriu a jedinečné vlastnosti, ktoré tieto ohnivé zámky prinášajú.