Ľudmila Piptová je úspešnou vizážistkou, ktorá sa venuje aj účesovej tvorbe a svoje vedomosti odovzdáva i ako uznávaná školiteľka. Vyhrala množstvo súťaží v účesovej i vizážistickej tvorbe a jej výtvory boli publikované aj na stránkach talianskeho Vogue. Prečítajte si, aké boli jej začiatky a čo by poradila ostatným.

Prečo si sa rozhodla pre maskérstvo? Aký príbeh stojí za vznikom?

Na Vysokej škole múzických umení, kde som študovala koncertný a operný  spev, sme mali aj  umelecké maskérstvo, ktoré som potom využívala, či už v divadle alebo na  koncertoch doma i v zahraničí. 

Aké boli tvoje začiatky v podnikaní? Ako dlho sa tomu venuješ?

Do života človeka prídu križovatky, ktoré nás nasmerujú na tú-ktorú cestu, alebo nám privedú na ňu človeka, ktorý nám zmení život. 

Je to už 15 rokov ako ma priateľka zobrala na jedno vizážistické školenie, kde ma znovu oslovili farbičky a štetce. Paralelne s koncertami som začala navštevovať akreditované kurzy doma i v zahraničí, a keď sme ukončili koncertnú činnosť,  začala som sa už naplno venovať vizáži a účesovej tvorbe.

Čo bolo pre teba v začiatkoch najťažšie?

Nie vždy sa darilo, ako by som si priala. Bola to možno moja netrpezlivosť, kedy som chcela všetko rýchlo „nasiaknuť“, teoreticky som sa vzdelávala z množstva dostupných kníh, no čo teraz viem je, že dôležité je aplikovať všetky nadobudnuté poznatky hlavne v praxi.

Samozrejme, že zo začiatku mi líčenie trvalo riadne dlho, ale všetko chce svoj čas a ako som spomenula -  hlavne prax.  Som z generácie, ktorá pristupuje k práci veľmi svedomito a až keď som mala „odlíčených“ niekoľko desiatok tvárí rôzneho typu a veku, až vtedy som požiadala o živnosť. 

Vizáž - premena

Zdroj: súkromný archív

Akým spôsobom si dokázala presvedčiť úplne prvé klientky, aby sa zverili do tvojich rúk?

Mojimi prvými klientkami boli priateľky, známe, rodina. Robila som si archív premien a samozrejme som sa tešila na každé školenie, na každý kurz a doslova som hltala všetky informácie. Dobré odporúčania a  ohlasy na moju prácu mi pomaly, ale isto rozširovali klientelu.

Po čase, keď mi napr. nevesty prišli od kaderníčky s účesmi, ktoré nedržali alebo nekorešpondovali s ich typom tváre, začala som sa intenzívnejšie zaujímať aj o účesovú tvorbu a navštevovať kurzy u majstrov Slovenska, Európy aj sveta. Je dobre, keď klientky  majú vizáž aj vlasy na jednom mieste.

Kedy si pocítila vnútorné sebavedomie a povedala si, že to už máš v malíčku?

Prišlo to asi s prvou mojou výhrou, kde som v Prahe získala hlavnú cenu za vizáž a pokračovalo to v rokoch 2011, 2012, 2016 a 2018, keď som sa v tieto roky  stala Absolútnou víťazkou súťaže Vizážista roka, a keď moje práce uverejnili vo VOGUE Italia.

Nikdy však nemôžeš povedať, že  už to máš v malíčku. Stále prichádzajú nové trendy, nové produkty, nové techniky, ktoré treba zvládnuť.

Vizáž - VOGUE ITALIA

Zdroj: súkromný archív

Aké marketingové aktivity využívaš? Ako využívaš silu sociálnych sietí?

Zatiaľ využívam Instagram, Facebook a webstranku.

Ako zvládaš time-management?

Je veľmi dobre, že som pánom svojho času, keďže robím na objednávky a všetky aktivity si môžem plánovať sama. Niekedy bývajú hektickejšie dni, najmä v období stužkových, plesov a svadieb a niekedy zas voľnejšie. Inokedy sú dni, keď odovzdávam svoje skúsenosti na kurzoch vizáže, sebalíčenia, účesovej tvorby a farebnej typológie alebo je to kreatívna práca s fotografmi. Každý deň je iný a pre mňa zaujímavý. 

Máš nejaké tipy a triky, ako zvládať komunikáciu s klientmi? 

V našej profesii musíme byť aj dobrými psychológmi – vedieť viac počúvať ako hovoriť. Dôležité je vypočuť si predstavu klientky a až potom navrhnúť riešenia k obojstrannej spokojnosti.

Akým spôsobom oddychuješ?

Pre niekoho netradične. Na dovolenku so mnou vždy cestuje aj cvičná hlava :-) To je môj najlepší relax.

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí  začnú s nejakou beauty službou?

Zúročiť praxou všetky poznatky z kurzov, nemať veľké oči s vidinou rýchleho zárobku, ale postupne si vybudovať klientelu praxou,  poctivou prácou,  príjemným prístupom,  vedomosťami a neustálym vzdelávaním sa. Iba takto  si ju  možno udržať a rozširovať.

Ako veľmi je podľa teba dôležité vzdelávanie? Ako sa vzdelávaš ty? Vieš dať odporúčania na nejaké zdroje?

Korona nám niečo vzala, ale aj niečo dala. Otvoril sa nám svet vzdelávacích online kurzov z rôznych odvetví. Je mnoho skvelých svetových vizážistov i kaderníkov, ktorých práca ma oslovuje.

Keď som sa v r. 2019 zúčastnila  trojdňového kurzu Farrouka Shamuratova, ktorý zavítal na Slovensko, bola som unesená technikami, ktoré nám predviedol. Vtedy som si povedala, že sa tieto techniky musím naučiť a dostať ich do rúk.

V marci 2020 mala na Slovensko prísť ďalšia skvelá osobnosť kaderníckeho umenia – Olga Ivanitsa, no 3 dni pred kurzom sa kvôli covidu zatvorili hranice.

Účesy - Ľudmila Piptová

Zdroj: súkromný archív

Neskôr som natrafila na kurzy Georgy Kota, ktorého som už dávno obdivovala. Zamerala som sa na jeho účesovú tvorbu, hlavne na techniky haute couture, ktoré ma vždy fascinovali. Získala som viaceré jeho certifikáty a stala som sa absolventkou Akademického kurzu Akadémie krásy Georgy Kota. Obdobie počas korony mi prinieslo aj 2  ocenenia v účesovej tvorbe v medzinárodných súťažiach. Jedno z nich bolo v kreatívnej súťaži  THE FANTASY IN POSTICHES, kde všetky kreácie boli zhotovené z vlasov.

The fantasy in postiches

Zdroj: súkromný archív

Vedela by si povedať, čo nás v tvojej oblasti čaká v najbližších rokoch? Aké trendy k nám prichádzajú zo zahraničia?

Dekády minulého storočia sa nám vracajú v rôznych obmenách. Každý vizážista i kaderník by mal byť v obraze, aké sú aktuálne trendy. Aj keď tieto trendy sú väčšinou z prehliadkových mól a Instagramu, niektoré prechádzajú aj do skutočného života.

Čo sa vlasov týka, je to mokrý efekt vlasov, prirodzenosť a bezstarostnosť, vo vlasoch rôzne sponky, stužky, ozdoby, rôzne typy chvostov, vrkôčiky, drdoly malé i objemnejšie a tiež vlny v rozpustených vlasoch.

Prehliadkové móla nám ponúkajú vizáž bez obočia alebo nevýrazné obočie, flitry, umelecký make-up – rôzne grafické kreácie a obrázky na viečkach alebo tvári, rôzne druhy liniek aj grafických, neónové tiene, monotiene i maskaru vo farbe tieňov.

Na Instagrame v poslednej dobe dominuje používanie tapov, výrazné líčenie očí v pretiahnutých líniách i výrazné kontúrovanie pier a v účesoch štruktúrované línie, chvosty, drdoly, zapletance.

V dennom líčení by sme však mali stále uprednostňovať prirodzený make-up a rôzne výrazné líčenia nechať na večer alebo na kreatívne fotografovanie.

Ľudmila Piptová, práce

Zdroj: súkromný archív

Aké máš ďalšie plány do budúcna?

Rada na ženách podčiarkujem to pekné, čo ich vystihuje a snažím sa potlačiť ich nedostatky. Je to krásne, keď sa mi pod rukami menia v nádherné bytosti a keď vidím, ako im pri pohľade do zrkadla stúpa sebavedomie. Moja práca ma nesmierne baví a napĺňa.

Okrem toho svoje niekoľkoročné skúsenosti budem aj naďalej odovzdávať ako lektorka na kurzoch vizáže, účesovej tvorby a farebnej typológie a aj spolupracovať s fotografmi a časopismi, čo prináša do života ďalší rozmer. Mám rada tvorivé ovzdušie a nové výzvy. Zo svojej skúsenosti viem, že nikdy nie je neskoro začať niečo nové a je krásne, keď si  môžeme plniť svoje sny.

Ďakujem ti za rozhovor.