To, že nechty sú vizitkou každého človeka, obzvlášť ženy,  je všetkým jasné. V prípade, že ich nechty nie sú od prírody krásne tvarované a pevné, väčšina z nich sa uchýli k noseniu gélových či akrylových nechtov. Máloktorá z nich si však uvedomuje, že nechtová modelácia nie je záchranou, ale len pomôckou ako mať svoje nechty upravené na dlhšie časové obdobie. A práve pri tých „problémových“ nechtoch si my, nechtové dizajnérky, máme občas chuť vytrhať od zúfalstva vlasy.  

Obrázok modelovanie nechtu
Zdroj: Canva.com

Gélové nechty sú šperky, nie nástroje

Poznáte to, 2 hodiny sa snažíte o dokonalý tvar, prirodzený, ale pevný C-oblúk či vytvorenie malého umeleckého diela a za 3 týždne zákazníčka príde bez polovice nechtov. Na otázku, čo s nimi robila, odpovedá väčšinou prekvapené: „Niiič...“. Tie úprimnejšie, ktoré majú v živej pamäti umývanie okien, sa občas priznajú, že mali ťažký mesiac. Horšie ako nechty dolámané, sú však nechty poodchlipované.

Ako zistiť, či je na vine nesprávne zvolený materiál, príprava alebo nešetrné zaobchádzanie?


V prvom rade, musíte sledovať, kde sa odchlipy začínajú tvoriť. Ak sa gél/akryl odchlipuje od kraja (od kožičky), chybu treba hľadať v zlej príprave nechtu alebo nevhodnom materiáli.

Ak spozorujete, že na niektorých nechtoch sú bublinky v strede a materiál okolo 100 %-ne drží, znamená to, že s nechtami sa často naráža. Nie tak silno, aby sa necht zlomil, ale dostatočne na to, aby pnutie medzi materiálom a nechtom spôsobilo ich oddelenie. Z bublinky v strede sa po opakovaných nárazoch stane odchlip a necht sa nadvihne celý. Obzvlášť náchylné na tento jav sú nechty, ktoré sú jemné a tenké, pretože gél/akryl sa ich nadmernej pružnosti ťažko prispôsobuje, preto je na ich modeláciu vhodný pružný gél.
Obrázok odchlip na nechte
Zdroj: súkromný archív
Ďalšou rizikovou skupinou sú zákazníčky, ktoré majú ruky často namočené vo vode (upratovačky, čašníčky, kaderníčky, atď,). Voda ako taká nemá na modeláciu vplyv, rozmočený necht je však extrémne pružný a pri sebe menšom náraze vzniká opäť veľké pnutie materiálu.
 
Rovnako aj zákazníčky s nechtami rastúcimi dohora, majú problém s nerovnomerným zaťažovaním materiálu. Problémy s odchlipmi sa môžu ešte zhoršiť v zimnom období, kedy veľké rozdiely teplôt vonku a vo vnútri, spôsobujú sťahovanie a rozťahovanie materiálu a nechtu rozličnou rýchlosťou a v rozličnej miere, čo opäť spôsobuje pnutie.

Jedinou pomocou pre takto vznikajúce odchlipy je držať ruky čo najviac v suchu a pracovať opatrnejšie, čo je ale pre väčšinu zákazníčiek nedosiahnuteľná méta.

Nedostatok živín v strave

Mnohé vedecké štúdie z posledných rokov dokazujú smutnú pravdu. Nedostatok ovocia a zeleniny, orechov, rýb a morských živočíchov a prebytok nutrične chudobnej stravy spôsobuje problémy v celom našom organizme a výnimkou nie sú ani naše nechty.

Európska populácia trpí najmä nedostatkom vitamínov skupiny B, D, ale aj minerálov ako horčík, vápnik, zinok či železo. A tušíte správne, všetky sú nesmierne dôležité pre rast zdravých nechtov a aj vlasov. Pokiaľ nechty nie sú zdravé, modelácia nikdy nebude držať na 100 %.

Ak majú vaše zákazníčky mäkké, lámavé a tenké nechty, je veľká šanca, že chyba je vo výžive, jediné, čo však zmôžete, je  pripomínať im dôležitosť pestrej stravy pre zdravie ich nechtov a vlasov a dúfať, že aspoň občas si k večernému filmu dajú oriešky namiesto chipsov. Ak preferujú výživové doplnky z lekárne, tie s obsahom zinku a biotínu budú určite dobrou voľbou. 

Obrázok zdravé nechty
Zdroj: Canva.com

Nesprávna príprava nechtov pred modeláciou

Netvárme sa však, že vždy je chyba na strane zákazníčiek. Nemenej častou chybou, ktorá stojí za vznikom odchlipov, je práve naša nedôslednosť. Ako správne pripraviť necht pred modeláciou? Čítajte tu.

Nevhodný materiál

Svet by bol pre nás oveľa jednoduchší, keby každá značka mala iba výborne držiace produkty. Bohužiaľ, nie je to tak a ani vyššia cena nie je vždy zárukou vysokej kvality. Každá značka má svoje pre a proti, no ak vám aj pri dodržaní všetkého vyššie uvedeného, neprichádza aspoň 90 % zákazníčiek bez odchlipov, je na čase zmeniť značku. Zvyšných cca 10 % „problémoviek“ budete mať vždy, aj s tou najlepšou kvalitou produktov.

Zodpovedná je práve vyššie spomínaná manipulácia s nechtami, genetická predispozícia či nedostatok živín. Zmierniť odchlipy však môžete výberom správneho primeru, podkladového  a modelačného gélu, pretože nie každý je vhodný na každý typ nechtov. Na mäkké a tenké nechty je lepšie zvoliť pružný gél, na pevné nechty zas gél tvrdší.

Obrázok nechtový salón
Zdroj: Canva.com

Môže sa vám stať, že budete musieť vyskúšať hoci aj desiatky rôznych gélov, kým natrafíte na ten dokonalý pre jednotlivé zákazníčky. Nikdy však nestrácajte nádej, sme predsa profesionálky a výzvy nás ťahajú vpred.

Zdroje:
Nailpro.com
Sciencedaily.com
Nailsmag.com