Zdroj: Canva.com

Napriek tomu, že kyselina azelaová má skvelé účinky na pleť, často býva prehliadaná. Väčšina ľudí dokonca o jej existencii ani netuší. Prečo ju zaradiť do svojej starostlivosti o pleť? Aké sú jej benefity? Čítajte ďalej.

Čo je kyselina azelaová?

Popri veľkých hráčoch ako retinol, vitamín C, kyselina salicylová či rôznych AHA kyselinách, je kyselina azelaová často prehliadaná. Postupne sa však derie na výslnie, ktoré jej právoplatne prináleží. 

Kyselina azelaová je kyselina nachádzajúca sa v obilninách, ako je jačmeň, pšenica a raž. Je tiež produkovaná kvasinkami, ktoré žijú na pokožke. Má antimikrobiálne, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je účinná pri liečbe kožných ochorení, ako je akné a rosacea.

Často býva obsiahnutá v krémoch a kozmetike na akné, ktorá sa viaže na lekársky predpis. Účinná je však aj v nižších koncentráciách, ktoré sú bežne dostupné v rôznych produktoch starostlivosti o pleť (pár z nich nájdete aj na konci článku).

Aké má kyselina azelaová účinky?

Dôvodov, prečo používať kyselinu azelaovú je veľa. Jedným z jej účinkov je rozjasnenie pleti a zjednotenie jej štruktúry. Táto kyselina má jemné exfoliačné vlastnosti a antioxidačné schopnosti, ktoré pomáhajú čistiť póry a zjemňujú povrch pokožky. Zabraňujú vzniku vyrážok a zlepšujú textúru pleti.

Ako sme už skôr naznačili,  kyselina azelaová sa tiež využíva na upokojenie pokožky – pomáha znížiť citlivosť a akékoľvek sčervenanie spôsobené citlivosťou.

Jej ďalšou silnou stránkou je schopnosť zabraňovať hyperpigmentácii, resp. škvrnám na pokožke. Ak sa vám po vyrážkach často tvoria na pokožke fľaky, práve kyselina azelaová je pre vás správnou voľbou. Nielenže pomôže vyčistiť póry a zmierniť zápal, ešte aj zabráni vzniku post-akné pigmentových škvŕn.

žena si dáva krém na tvár
Zdroj: Canva.com

Pre koho je vhodná?

Kyselina azelaová je všestranná a vhodná pre všetky typy pleti. Ak máte aknóznu pleť, rosaceu alebo vás trápia hyperpigmentácie, potom je to pre vás obzvlášť účinná zložka. Vďaka svojej jemnosti je navyše skvelým exfoliantom aj pre suchú pleť.

Ďalšou výhodou je, že je bezpečné ju používať aj počas tehotenstva a dojčenia. Ak by ste však mali pochybnosti alebo ju používate vo vyšších koncentráciách (napr. v krémoch na akné predpísaných od lekára), poraďte sa so svojím lekárom.

Pre koho nie je vhodná?

Nežiadúce účinky sú pri používaní kyseliny azelaovej veľmi nepravdepodobné. Avšak ľudia, ktorí majú extrémne citlivú pleť, môžu pocítiť pálenie, suchosť či štípanie. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto vedľajších účinkov, prestaňte produkt používať a poraďte sa so svojím lekárom alebo dermatológom.

TIP: Ak máte citlivú pokožku, pred použitím akéhokoľvek nového produktu si spravte tzv. patch test. Aplikujte produkt na chrbát ruky a počkajte niekoľko hodín. Ak sa neobjaví žiaden nežiaduci efekt, môžete produkt aplikovať aj na tvár.

Kedy uvidíte výsledky?

Ako pri všetkých produktoch, aj kyselina azelaová potrebuje čas. Obvykle sa viditeľné výsledky dostavia do pár týždňov, v závislosti od pleti, konkrétneho problému a samotného produktu.

TIP: Hoci kyselina azelaová oproti ostatným exfoliačným kyselinám nespôsobuje zvýšenú citlivosť na slnečné žiarenie, každodenným aplikovaním slnečnej ochrany sa vyhnete vzniku hyperpigmentácií a predčasnému starnutiu pleti.

Tipy na produkty

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Ordinary (@theordinary)

PAULA´S CHOICE 10% Azelaic Acid Booster

Geek & Gorgeous - aPad

REN Clean Skincare Ready Steady Glow Daily AHA Tonic 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa REN Clean Skincare (@renskincare)

Zhrnutie

Kyselina azelaová:

  • znižuje zápaly,
  • redukuje začervenanie,
  • čistí póry,
  • odstraňuje a predchádza hyperpigmentácii (škvrnám na pokožke, jazvičkám),
  • bojuje s akné,
  • má pozitívne účinky na rosaceu,
  • opticky redukuje viditeľnosť pórov.