Starostlivosť o kožu okolo nechtov je veľmi dôležitá. Zdravé kutikuly sú totiž nevyhnutnou súčasťou správnej manikúry a pedikúry.

Prečo? Existuje hneď niekoľko dôvodov.

Estetika

Aby nechty vyzerali pekne upravené a mohli vyniknúť, je potrebné mať zdravú a upravenú nechtovú kožičku. Naopak, keby bola suchá, doráňaná či popraskaná, mohla by zničiť dojem aj z toho najkrajšieho či najmódnejšieho nechtového dizajnu.

Zdravie

Zdravé kutikuly sú dôležitou sučasťou celkového zdravotného stavu nechtov. Poskytujú ochranný štít pre tkanivo, z ktorého rastú nové bunky, ktoré vytvárajú nechty. Tie sú tvorené proteínom, ktorý sa nazýva keratín. Keratín slúži ako ochrana končekov prstov. Kutikula chráni nový, mäkký keratín hneď, ako sa dostane na necht.

Prevencia

Ignorovanie starostlivosti o nechtovú kožičku môže spôsobiť problémy, ako napr. slabé, krehké nechty či dokonca nepríjemnú a bolestivú infekciu. Tomu však môžete hravo predísť správnou starostlivosťou.

Teraz, keď sme si ozrejmili, prečo je dôležité starať sa o nechtovú kožičku, môžeme prejsť na konkrétne tipy. Vďaka nim budú nechtové kutikuly zdravé a nechty silné a rovnomerné.

01

Nestrihať, zatláčať

Pokiaľ kožička príliš nezasahuje do nechtového lôžka, nikdy ju nestrihajte. Môže to totiž spôsobiť, že koža bude suchšia, dokonca môže praskať či krvácať. A to predsa nechcete.

Namiesto strihania ju teda len jemne zatisnite zatláčačom nechtovej kožičky z chirurgickej ocele či špeciálnym drievkom. Týmto spôsobom sa zbavíte nadbytočnej kože bez jej podráždenia. Predtým ju však nezabudnite dostatočne hydratovať. (zdroj) O tom, ako správne pripraviť necht pred modeláciou si môžete prečítať aj v tomto článku.
Obrázok zdravých nechtov
Zdroj: Canva.com
02

Zabráňte zbytočnému poškodeniu

Nabádajte svoje klientky, aby sa vyhli zbytočnému poškodeniu nechtových kutikul. Mnohé z nich totiž trpia zlozvykmi, ktoré ich môžu rýchlo pripraviť o skvelý dojem z krásnej manikúry, ktorú ste im vyčarovali. 

Medzi najčastejšie zlozvyky samozrejme patrí obhrýzanie nechtov. Okrem toho im však pripomeňte, aby pri upratovaní a čistení v domácnosti nosili gumené rukavice a v žiadnom prípade si netrhali zádery. V takých situáciách je lepšie vziať malé nožnice a opatrne záder odstrániť.

Pamätajte, je jednoduchšie poškodeniu zabrániť, než ho potom vyliečiť.

Obrázok nechtov na rukách
Zdroj: Canva.com
3

Hydratujte

Suchá koža je jednou z najčastejších príčin poškodenia nechtových kutikul. Keď je pokožka suchá, kutikuly strácajú prirodzené tuky, ktoré ich udržujú pekné a hebké. Preto po ošetrení hydratujte pokožku na rukách a rovnako odporučte klientke, aby pre udržanie rovnakého výsledku pravidelne používala krém na ruky.


Toto boli 3 základné tipy, ako dosiahnuť, aby bola nechtová kožička vás i vašich klientok krásne hebká a zdravá. Nie je to totiž len o farebných, šialených či najmodernejších dizajnoch - správna a skutočne pôsobivá manikúra i pedikúra sa odvíja od celkového vzhľadu nechtu.

Zdroje:
Nailcarehq.com